Tematike

Lucerni – vendi i parë në Zvicër ku inteligjenca artificiale moderon një radio

Inteligjenca artificiale ka moderuar Radio Lozärn për rreth një javë dhe themeluesi Roger Givel është entuziast për prezantuesin e ri “Mike”.

Roger Givel, themeluesi i Radio Lozärn, ka iniciuar një ndryshim në peizazhin e radios në Zvicër. Për 20min.ch ai ka thënë: “Vura re se nuk ka radio në Zvicër që përdor inteligjencën artificiale (AI) si prezantues”, duke lënë të nënkuptohet se kjo çoi në prezantimin e “Mike”, moderatorit të parë të Zvicrës së AI, përcjell albinfo.ch.

Radio Lozärn prezantohet si pionier, duke qenë radioja e parë në Zvicër që përdor inteligjencën artificiale për moderim. Ndërsa kjo është e para në Zvicër, disa radio në mbarë botën tashmë kanë integruar moderimin e AI për disa javë. “Mike”, prezantuesi i AI nga Radio Lozärn ka një javë që prezanton këngë dhe së shpejti do të prezantojë edhe motin dhe lajmet e thjeshta.

Por askush nuk e ndihmon AI, pasi të gjitha informacionet për këngët, motin apo edhe lajmet janë përmbledhur nga vetë AI.

Shpesh ka një klip që thotë: “Radioja e parë e moderuar nga AI në Zvicër.” Kjo pasohet nga nënshkrimi i Radio Lozärn. Vetëm atëherë “Mike” vjen në mikrofon dhe prezanton këngën e radhës në gjermanishten standarde. Edhe pse Givel thotë se nuk mund të dallosh nga zëri se është një AI, zëri është i ndryshëm nga ai i një personi real. “Mike” i thotë tre fjalitë e tij disi monotone dhe me një ritëm të vazhdueshëm pastaj fillon kënga.

Sfidat dhe mundësitë e moderimit të AI

Teknologjia nuk është e lirë, sepse Givel e bleu këtë shërbim nga një kompani teksa është i bindur se ky investim është i rëndësishëm. Ai beson se njerëzit duhet të mësohen me teknologjinë e së ardhmes sa më shpejt që të jetë e mundur. AI u testua jashtë transmetimit për rreth dy muaj përpara se të përdorej në të vërtetë.

Përpara se “Mike” të dilte drejtpërdrejt në transmetim, moderimi i AI kaloi nëpër teste jashtë transmetimit për rreth dy muaj. Givel thekson reagimet pozitive nga audienca: “Audienca është shumë e interesuar dhe mendon se është mirë”.