Lajme

Ndërpritet shitja e bunkerëve të papërdorur të Zvicrës

Që nga mesi i viteve 1990 ka qenë e mundur të blihen bunkerë të vjetër. Ushtria zvicerane ia dorëzoi ofertuesit më të lartë, ndonjëherë për një vlerë të vogël, këto fortifikime nëntokësore, të cilat ishin bërë shumë të shtrenjta për t’u mirëmbajtur.

Por lufta në portat e Evropës e ndryshon situatën. Ushtria rishikon strategjinë e saj dhe lë në baltë rreth njëqind blerës.

“Tani që nuk duan më t’i shesin, është pothuajse pak krenari të kesh një të tillë,” thotë Michel Beroud, djathëbërës në Rougemont (VD), për RTS. Fortesa ushtarake, A1652 në La Tine, ndodhet nën tokën e Pays d’Enhaut, në komunën Rossinière (VD).

I ndërtuar gjatë Luftës së Dytë Botërore, ky bunker u shit nga Armasuisse në fillim të viteve 2000. Pronari aktual është i kënaqur me të. Për të rafinuar djathërat tuaj, ky bodrum është ideal.

“Temperatura është rreth 10°C gjatë gjithë vitit, me një lagështi prej 85-90. Është interesante, sepse është një klimë 100% natyrale. Unë jo “Unë nuk kam kanë nevojë për ventilim ose energji për t’u ngrohur ose ftohur. Sot është një avantazh i vërtetë dhe nuk më kushton asgjë”, shpjegon Michel Beroud, përcjell albinfo.ch.

Duke rafinuar bodrumet, qendrat e të dhënave digjitale, hotelet apo muzetë e pazakontë, shumë përdorues kanë gjetur një rikonvertim të këtyre veprave ushtarake. Por shitja e zhdoganimit ka mbaruar, nuk do të ketë më. Ushtria ka vendosur të mbajë nën kontroll kalimet e mbetura nëntokësore.

Është e vështirë të dihet se sa janë në total. Sipas vlerësimeve, bodrumet tona kanë më shumë se 8,000 (pa strehimore të mbrojtjes civile, rreth 370,000), të ndërtuara nga Lufta e Dytë Botërore deri në fund të Luftës së Ftohtë, shkruan RTS.

Nga mesi i viteve 1990, ushtria ndryshoi strategjinë e saj dhe riorientoi angazhimin e saj drejt menaxhimit të fatkeqësive dhe situatave emergjente. Pjesa më e madhe e objekteve nëntokësore janë dekomisionuar, braktisur dhe i shiten ofertuesit më të lartë.

Deri më sot, nga 4,700 instalimet ushtarake të çmontuara, rreth 1,800 janë shitur dhe 1,500 të tjera ishin ende në shitje, sipas Armasuisse

Por konteksti aktual gjeopolitik i lindur nga lufta në Ukrainë po e shtyn ushtrinë të rishikojë strategjinë e saj. Këta 1500 bunkerë të çmontuar përfundimisht do të mbeten në duart e ushtrisë. “Strukturat e hedhjes së minave të kalasë mund të jenë ende të dobishme në një konflikt të armatosur, nëse jo si një mjet për të mbështetur zjarrin indirekt, atëherë të paktën si një instalim ushtarak për qëllime të tjera”, shkruan Ushtria Zvicerane në një raport të botuar në gusht, përcjell albinfo.ch.

Për Gabriel Favre, anëtar nderi i shoqatës Proforteresse, ky njoftim ka efektin e një dushi të ftohtë. Me një grup miqsh që, si ai, ishin të apasionuar pas këtyre ish-kalave ushtarake, krijuan një shoqatë që synonte të ruante fortifikimet në aksin Grand-St-Bernard dhe t’i kthente ato në një lloj muzeu.

Pas tre blerjeve në Evionnaz, Champex-Lac dhe Commeire, shoqata donte të zgjerohej. “Ky është një lajm i keq, sepse ne ishim në procesin e blerjes së një të katërti. Jemi ende në pritje të një përgjigje. Tashmë kanë kaluar dy vjet. Mbi të gjitha, ne kemi bërë tashmë mjaft hapa dhe na kushtoi disa qindarka.” , ankohet Gabriel Favre, i cili megjithatë ende shpreson për një rezultat pozitiv.

 

Ashtu si ai, rreth njëqind kërkesa për blerje janë në proces, sipas Armasuisse. Ushtria, nga ana e saj, siguron se nuk do të kërkojë bunkerët e shitur tashmë, shkruan RTS.