Kosova

Nënkryetari i Prishtinës, Alban Zogaj, vjen në Zvicër për të nxitur mërgimtarët të investojnë

Zogaj: Presim që diaspora jonë të angazhohet në projektet e Prishtinës. Gjatë këtij viti do të kemi disa thirrje për investitorë, për t’u angazhuar në projekte përkatëse

Gjatë vizitës së nënkryetarit të Komunës së Prishtinë, z. Alban Zogaj, në Zvicër, platforma mediale albinfo.ch ka realizuar një intervistë, ku ai flet për qëllimin e vizitës, takimet që do të realizojë me ndërmarrësit shqiptarë në Zvicër, në Forumin për investime nga Diaspora. Zogaj ka shpalosur me këtë rast mundësitë dhe lehtësitë që kryeqyteti u ofron mërgimtarëve për investime.

Albinfo.ch: Z. Zogaj , këto ditë do të qëndroni në Zvicër, përkatësisht në Cyrih, në një takim me ndërmarrës nga diaspora shqiptare. Për çfarë kornizash të invetimeve bëhet fjalë?

Alban Zogaj: Me kënaqësi po marr pjesë në Forumin per Investime nga Diaspora, ku do të prezantoj mundësitë e investimit në kryeqytet, por edhe në Kosovë, në përgjithësi.

Albinfo.ch: Çfarë prisni nga këto takime me bizneset?

Alban Zogaj: Këto janë takime shumë të rëndësishme, të cilat japin mundësi të njihemi me njëri-tjetrin, të krijojmë lidhje biznesi dhe të ndajmë informatat, por edhe potencialin e mundshëm për investime. Diaspora jonë është shumë e fuqishme, ajo mund të ndihmojë në zhvillimin e Kosovës, por edhe zhvillimin e ndërmarrjeve të tyre.

Albinfo.ch: Çfarë konkretisht u mundësoni mërgimtarëve nëse vendosin të investojnë në Prishtinë?

Alban Zogaj: Prishtina si kryeqytet ka një numër projektesh, të cilat do t’i hapim si potencial për partneritete publiko-private! Janë projekte qindra milionëshe, të cilat kërkojnë financim nga sektori privat dhe bashkëpunim. Janë mundësi e mirë për ndërmarrjet e diasporës për ta treguar ekspertizën e tyre, por edhe për të krijuar fitime të reja e zhvillim të ri.

Albinfo.ch: A ka kompetenca komuna t’u ofrojë mundësi investimi, kur dihet se kompetencat kryesore janë të qeverisë?

Alban Zogaj: Patjetër. Ne kemi Ligjin mbi Kryeqytetin, ligj i cili na jep autonomi për të vendosur lidhur me projektet e mëdha. Gjithashtu, kemi rregulloret tona dhe ligjet të cilat na japin mundësi të shumta veprimi.

Albinfo.ch: A keni lidhur tashmë kontakte me bizneset e diasporës?

Alban Zogaj: Kemi shumë kontakte me biznese nga diaspora. Tani, me liberalizimin e vizave kontaktet mund të jenë edhe më te shpeshta dhe më të lehta. Mburremi dhe jemi shumë krenarë me sukseset e diasporës sonë.

Albinfo.ch: Në këtë vit, a keni pritje reale që të ketë investime nga diaspora në Prishtinë, dhe ku?

Alban Zogaj: Po, presim që diaspora jonë të angazhohet në projektet e Prishtinës. Gjate këtij viti do të kemi disa thirrje për investitorë, për t’u angazhuar në projekte me PPP. Një prej tyre është “Fshati Olimpik”, pastaj ndërtimi i Spitalit të Qytetit, ose ndërtimi i Stacionit të Autobusëve.

Albinfo.ch: Ku e mbështetni besimin se do t’i bindni bashkatdhetarët tanë që të vijnë të investojnë në Prishtinë?

Alban Zogaj: Kam besim të plotë, sepse besoj fuqishëm në kapacitetet e diasporës tonë, por edhe në dashurine që ata kanë per vendin e tyre. Diaspora luan një rol të jashtëzakonshem në zhvillimin ekonomik të Kosovës.

Albinfo.ch: Çfarë u premtoni bashkatdhetarëve në kohën e pushimeve të tyre në Prishtinë?

Alban Zogaj: Vera në Prishtinë këtë vit do të jetë e ngjeshur me aktivitete kulturore e sportive. Festivali “Sunny Hill” do të mbahet në datat 25-28 korrik 2024. Pastaj do të kemi Festivalin e Gastronomisë gjatë gushtit. Ngjarje e madhe është edhe festivali i operas, i të madhit Ramë Lahaj. Festimet do të fillojne me ditën e çlirimit të Prishtines, pra në javën e parë të qershorit 2024.