Lajme

Nestlé ka përdorur trajtime të ndaluara për disa nga ujërat e saj minerale 

Nestlé Waters ka përdorur trajtime të ndaluara ultravjollcë dhe filtra të karbonit të aktivizuar në disa nga ujërat e saj minerale franceze për të ruajtur “sigurinë e tyre ushqimore”.

Kompania numër një në botë e ujit informoi autoritetet në vitin 2021. Edhe nëse këto trajtime “kanë pasur gjithmonë objektivin për të garantuar sigurinë ushqimore”, ato “e bënë kompaninë të humbasë nga sytë çështjen e pajtueshmërisë me rregullat”, shpjegoi Nestlé Waters për AFP, përcjell albinfo.ch.

Markat në fjalë – Perrier, Vittel, Hépar dhe Contrex – të gjitha në pronësi të Nestlé, tani janë “plotësisht në përputhje me kuadrin rregullator të zbatueshëm në Francë”, siguron kompania, e cila thotë se ka braktisur trajtimet e ndaluara gjatë tre vjetëve të fundit.

Rezultuar nga një direktivë evropiane, rregulloret ndalojnë çdo dezinfektim të ujërave minerale, të cilët natyrisht duhet të jenë të cilësisë së lartë mikrobiologjike, ndryshe nga uji i rubinetit që dezinfektohet para se të bëhet i pijshëm.

Burimet e ndotura

Kjo rregullore përjashton veçanërisht trajtimet me ultravjollcë dhe filtrat e karbonit të aktivizuar, që përdorte Nestlé Waters. Por kompania justifikon përdorimin e këtyre teknikave me “ndryshimet në mjedisin rreth burimeve të saj, të cilat ndonjëherë mund ta bëjnë të vështirë ruajtjen e stabilitetit të karakteristikave thelbësore” të ujërave të saj. Me fjalë të tjera, burimet e tyre ishin të ndotura.

“Elementë të ndryshëm kimikë ose mikrobiologjikë”, të cilët grumbullohen kur “uji kalon nëpër ujërat nëntokësore ose përmes rrugës së tij në tubacionet e fabrikës” kërkonin përdorimin e këtyre filtrave, thotë Muriel Lienau, presidente e Nestlé France, në një intervistë për AFP.

Këto praktika ishin një “trashëgimi e së kaluarës”, gjyqtarja Muriel Lienau, e cila thotë se nuk mund të datojë saktësisht prezantimin e tyre. Autoritetet shëndetësore informuan Nestlé Waters vendosi në vitin 2021 të informojë autoritetet shëndetësore për përdorimin e këtyre teknikave të filtrimit. Autoritetet i konfirmuan atij se drita ultravjollcë dhe karboni i aktivizuar mund të interpretohen si dezinfektim, ndryshe nga mikrofiltrimi që Nestlé vazhdon të përdorë. Në marrëveshje me autoritetet, kompania u dha fund këtyre trajtimeve, duke e detyruar atë të mbyllte katër nga puset e saj në Vosges, të cilat nuk mund të garantonin nivelin e pritur të sigurisë ushqimore.

Ndërprerja e trajtimeve të inkriminuara, së bashku me përfundimin e marketingut të markës Vittel në Gjermani, motivoi gjithashtu grupin për të nisur një plan social në Vosges, duke rezultuar në eliminimin e 171 pozicioneve, pa pushim nga puna sipas një marrëveshjeje në nëntor me sindikatat.