Lajme

Paketë shpëtimi prej 109 miliardë CHF nga Zvicra për marrjen e Credit Suisse nga UBS

 

Komisionet e të dy dhomave të Parlamentit kanë mbështetur një paketë shpëtimi prej 109 miliardë CHF të mbështetur nga shteti për marrjen e Credit Suisse nga UBS, përcjell albinfo.ch.

Dy komitete parlamentare me ndikim të Zvicrës kanë mbështetur 109 miliardë CHF (120 miliardë dollarë) në fondet e ndihmës shtetërore për të qetësuar marrjen e bankës Credit Suisse nga UBS.

Vendimet e Dhomës së Përfaqësuesve dhe komisioneve të Senatit shërbejnë si rekomandim për Parlamentin e plotë zviceran, i cili ende nuk ka dhënë votën e tij vendimtare për këtë çështje.

Rreziqet e bashkimit të dy bankave gjigante zvicerane

Qeveria zvicerane ka rënë dakord të vendosë në gatishmëri 9 miliardë CHF para të taksapaguesve për të mbuluar humbjet e mundshme për UBS pasi ajo blen bankën rivale Credit Suisse.

Shteti po vepron gjithashtu si garantues për 100 miliardë CHF kredi likuiditeti që ofrohen nga banka qendrore zvicerane. Të dy fondet e nënkuptuara të ndihmës kërkojnë miratim parlamentar.

Komisionet parlamentare kanë kërkuar gjithashtu përgjigje nga ministrat e qeverisë dhe rregullatorët për marrjen e emergjencës të shpallur më 19 mars.

Gjithashtu edhe 100 miliardë të tjera mund të vihen në dispozicion nga shteti për të përballuara likuiditetin.

Pse një bankë përbindësh UBS frikëson Zvicrën

Kjo pjesë nuk kërkon pëlqimin e Parlamentit pasi nuk mbështetet nga fondet shtetërore.

SNB theksoi se 200 miliardë CHF që po vë në dispozicion të bankave nuk vijnë falas, por janë kredi me interes.

Një tarifë shtesë prej 0.25% teorikisht mund t’i kushtojnë shtetin më pak këto 250 milionë CHF këtë vit. Por pagesat 21 milionë CHF në muaj do të ndërpriten kur UBS të ketë përfunduar blerjen e rivalit të saj, e cila ka të ngjarë të ndodhë para fundit të vitit.