Lajme

Papunësia në Zvicër rritet më shumë se sa pritej

Numri i njerëzve të papunë në Zvicër u rrit me më shumë se sa prisnin shumica e ekonomistëve në janar 2024.

Norma në fund të janarit u rrit në 2.5%, nga 2.3% në fund të vitit 2023, njoftoi Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike (SECO). Një grup ekonomistësh parashikuan se do të ishte midis 2.2% dhe 2.5%, duke e vendosur shifrën aktuale në krye të pritshmërive, transmeton albinfo.ch.

Megjithatë, norma mbetet e ulët sipas standardeve historike. Dhe, një pjesë e rritjes nga muaji në muaj mund të shpjegohet nga variacionet tipike sezonale, raportoi SECO. Në muajt e dimrit ka më pak punë në ndërtim, bujqësi dhe hoteleri, duke e rritur papunësinë gjatë kësaj periudhe.

Në të njëjtën kohë, SECO sheh efektet e ngadalësimit ekonomik dhe një tendencë rënëse të kërkesës për punëtorë, veçanërisht në mesin e punëtorëve të përkohshëm. Pas një norme mesatare papunësie prej 2% në 2023, 2024 pritet të shohë një normë mesatare prej 2.3% e ndjekur nga një normë prej 2.5% në 2025.

Shkalla e papunësisë e raportuar nga SECO bazohet në numrin e njerëzve të regjistruar në zyrat kantonale të papunësisë. Regjistrimi kërkon për të hyrë në pagesat bujare të papunësisë të Zvicrës. Megjithatë, këto mbarojnë pas dy vjetësh, pas së cilës bie motivimi për të mbetur i regjistruar. Kjo do të thotë se shumë të papunë afatgjatë nuk janë përfshirë në statistika.