Lajme

Policia zvicerane dëbon në Gjermani predikuesin salafist, Abu Alia

Salafisti gjermano-grek ishte tashmë në Zvicër kur kishte hyrë në fuqi ndalimi i hyrjes. Policia e ka arrestuar atë dhe e ka kthyer në kufirin gjerman

Predikuesi salafist gjermano-grek, Abu Alia, ishte planifikuar që të mbante të shtunën një ligjëratë në një xhami të shqiptarëve në Biel, Kantoni i Bernës. Ligjërata nuk u zhvillua.

Kur salafisti Abu Alia njoftoi në Instagram se donte të performonte në Biel të Shtunën e Shenjtë, kjo bëri bujë në rrjetet sociale, transmeton albinfo.ch. U ngritën disa zëra që kërkonin anulimin e ligjëratës në Xhaminë Zemzem në Falkenstrasse.

“Abu Alia al-Yunani”, emri i vërtetë i të cilit është Efstathios Tsiounis, është një predikues mysliman nga Gjermania me rrënjë greke. Ai është klasifikuar si radikal nga shumë ekspertë dhe ka qenë i lidhur me disa organizata radikale.

Siç ka konfirmuar tani policia kantonale e Bernës, ligjërata e planifikuar për të shtunën në mbrëmje nuk është mbajtur. “Ne mund të konfirmojmë se ndalimi i hyrjes është zbatuar”, tha zyra e policisë kantonale për media për  gazetën Blick. Sipas deklaratave të Abu Alias, salafisti gjermano-grek ishte tashmë në Zvicër kur kishte hyrë në fuqi ndalimi i hyrjes, përcjell albinfo.ch. Policia e ka arrestuar atë dhe e ka kthyer në kufirin gjerman.

Policët në vendngjarje raportuan për Blick të shtunën në mbrëmje se kryetari i shoqatës kulturore shqiptaro-myslimane kishte siguruar që xhamia nuk dëshironte të zhvillonte aktivitetin e paralajmëruar.

Abu Alia, emri i vërtetë Efstathios T.*, është i njohur për autoritetet në Gjermani prej shumë vitesh si aktor në skenën ekstremiste salafiste. Në vitin 2019, shteti i Rhein-Westfalisë së Veriut e kishte listuar gjermano-grekun si një predikues urrejtjeje në një raport të situatës salafiste. Abu Alia ishte një shtyllë e shoqatës radikale islamike “Ftesë në Parajsë”, ku ai punoi së bashku me salafistët e njohur Pierre Vogel dhe Sven Lau.