Lajme

Problemet e shëndetit mendor, shkaku kryesor i shtrimeve në spital të të rinjve në vitin 2021

Gratë e reja vunë re gjithashtu një rritje prej 42% në vitin 2021 për rastet e çrregullimeve të humorit si depresioni

Në vitin 2021 problemet psikologjike u bënë shkaku kryesor i shtrimeve në spital të 10-24-vjeçarëve në Zvicër, duke tejkaluar lëndimet për herë të parë.

Gjithsej 19,532 shtrime në spital për çështje të shëndetit mendor u regjistruan në vitin 2021, shkroi Zyra Federale e Statistikave (FSO). Totali i lëndimeve fizike ishte 19,243, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Pjesa më e madhe e rritjes ishte për shkak të neurotizmit të lidhur me stresin, tha FSO. Raste të tilla u rritën me 22% në 2021 tek femrat e reja dhe 13% tek meshkujt e rinj.

Shtrirjet në spital përfshinin 30% të pacientëve të përsëritur (d.m.th. ata që hynë në spital disa herë në të njëjtin vit). Pacientët për herë të parë përbënin rreth një të tretën e të gjitha rasteve, duke u rritur me 29% në krahasim me vitin e kaluar.

Vajzat dhe të rejat ishin shumë më të prekura se të rinjtë. Në përgjithësi, shtrimet në spital të të parëve u rritën me 26%, krahasuar me 6% për të dytin.

Gratë e reja vunë re gjithashtu një rritje prej 42% në vitin 2021 për rastet e çrregullimeve të humorit si depresioni. Në përgjithësi, FSO shkroi për një “rritje të jashtëzakonshme” të problemeve për gratë më të reja në këtë fushë, përcjell tutje albinfo.ch.

Ndërkohë që shtrimet në spital për shkak të vetëlëndimit ose tentativave për vetëvrasje u rritën me 26% midis të dy gjinive, duke arritur në 3,124 raste. Përsëri, gratë e reja u prekën më shumë: vajzat adoleshente më të vjetra (15-19 vjeç) përbënin shumicën e rasteve në përgjithësi, ndërsa vajzat më të reja (10-14 vjeç) panë rritjen më të madhe të vetëdëmtimit, duke u rritur me 60%.