Lajme

Rregullat e çuditshme në Zvicër: Mos e lëshoni tualetin natën

Nga shumë mitet urbane për Zvicrën, është ndalimi apo jo i tualetit natën

Një nga gjërat më të vështira në Zvicër për të huajt është lista e gjatë e rregullave në apartamente.

Të njohura si ‘Hausordnung’ në gjermanisht ose ‘règlement de maison’ në frëngjisht, këto rregulla të shtëpive të frikshme, zakonisht janë të ngritura në një pozicion të spikatur dhe mund të mbulojnë gjithçka, nëse ju lejohet të mbani një kafshë shtëpiake në një apartament në një detyrim me qiramarrësit, për të pastruar borën në dimër, e kështu me radhë, përcjell albinfo.ch.

Këto rregulla janë përfshirë në kontratë dhe ju duhet t’i lexoni ato nga afër përpara se të nënshkruani një kontratë qiraje, pasi ato janë një detyrim ligjor, shkruan The Local.

Për më tepër, rregullat shpesh përfshijnë përmendjen e të ashtuquajturave “periudha pushimi” (Ruhezeiten/temps de repos).

Koha të tilla të qeta janë caktuar nga autoritetet lokale të Zvicrës dhe ndryshojnë në varësi të vendit ku jetoni, përcjell tutje albinfo.ch.

Në Cyrih, për shembull, orët e qeta ligjore janë nga 10 e mbrëmjes në 7 të mëngjesit, megjithëse të premteve dhe të shtunave, dhe gjatë verës, koha e pushimit është nga 11 pasdite në 7 të mëngjesit. Sipas akteve nënligjore, “sjellja shkatërruese” duhet të shmanget gjatë këtyre orëve, transmeton albinfo.ch.

Për më tepër, njerëzit gjithashtu pritet të shmangin zhurmën e panevojshme nga ora 8 e mbrëmjes në mbrëmje, dhe të dielave.

Por asnjë nga rregullat mësipër nuk ndalon njerëzit që të lëshojnë tualetin natën.

Ligji zviceran për qira nuk është specific. Në fakt, ideja e një ndalimi kombëtar për lëshimin e tualeteve gjatë natës nuk e pasqyron aspak situatën ligjore zvicerane.

Thomas Oberle, një avokat me shoqatën e pronarëve të shtëpive HEV, thekson se, në kundërshtim me besimin popullor, ligji i qirave në Zvicër nuk është shumë specifik. Kjo do të thotë që qiradhënësit mund ta interpretojnë ligjin ashtu siç e gjykojnë të arsyeshme. Me pak fjalë, nuk ka rregulla mbulesash të shtëpive zvicerane që vlejnë për të gjithë qiramarrësit. Çfarë do të ndodhte nëse një pronar i shtëpisë vendos të ndalojë shpëlarjen e tualetit natën? Epo, kjo nuk do të ngrihej në gjyq. Sipas Shoqatës së Qiramarrësve Zviceranë (MV), rregullat e shtëpive janë detyruese vetëm kur ato kanë një bazë praktike dhe kur ato janë proporcionale. MV shton se rregullat e shtëpive nuk mund të vendosin shumë kufirin për lirinë personale të njerëzve. Me pak fjalë, mund të bëni një dush të shpejtë pas orës 10 pasdite gjatë javës, edhe pse rregullat e shtëpisë ‘e ndalojnë’ këtë.