Lajme

Sa e dinë zviceranët matematikën

Më 14 mars 2022 UNESCO festoi Ditën Ndërkombëtare të Matematikës, një ngjarje e nisur në vitin 2019 për të nxjerrë në pah rëndësinë e matematikës në jetën e përditshme.

Data u zgjodh sepse Pi, një nga konstantat matematikore më të njohura në botë, mund të rrumbullakoset në 3.14, që përputhet me shkurtesën amerikane për 14 mars, shkruan albinfo.ch.

Analfabetizmi i përhapur matematikor duket në kundërshtim me ekonominë e fortë të Zvicrës dhe fokusimin në industri që kërkojnë një numër të madh punëtorësh me arsim të lartë. Megjithatë, shoqata zvicerane Read and Write vlerëson se më shumë se 400,000 të rritur (5%) kanë vështirësi me aritmetikë të thjeshtë të përditshme, rreth 800,000 të rritur (11%) në Zvicër kanë vështirësi në lexim dhe shkrim dhe afërsisht një e katërta kanë pak ose aspak njohuri bazë dixhitale.

Për 1 në 20 të cilëve u mungojnë aftësitë themelore matematikore, situatat e përditshme mund të bëhen një sfidë e madhe. Këta njerëz janë të kufizuar në jetën dhe punën e tyre të përditshme dhe të përjashtuar nga fusha të caktuara të jetës. Pa ndihmën dhe mbështetjen e familjes, miqve dhe njerëzve të tjerë, ata mund të mbingarkohen dhe të vuajnë nga stresi dhe vetëbesim i ulët, tha shoqata.

Një zotërim i dobët i matematikës mund të rrisë rrezikun e humbjes së punës ose papunësisë afatgjatë. Pasojat sociale dhe ekonomike të kësaj janë të rëndësishme. Përveç kostove të mirëqenies dhe potencialit njerëzor të humbur, ka edhe kosto sociale, kulturore dhe politike, tha organizata.

Sipas Sabina Gani, drejtoreshë e Read and Write në Vaud, mospasja e këtyre aftësive bazë mund të ketë një ndikim serioz në mirëqenien. Këta njerëz shpesh kanë vetëbesim të ulët dhe jetojnë në një gjendje stresi të vazhdueshëm, tha Gani për RTS.

Duke pasur parasysh numrin e madh të njerëzve të prekur, qeveritë federale dhe kantonale kanë vendosur të ndërmarrin veprime. Krahasuar me vendet fqinje, Zvicra ka një shkallë relativisht të ulët të banorëve me kualifikim të dobët, të cilët nuk janë arsimuar përtej shkollës së detyrueshme, megjithatë, është ky grup që shpesh ka probleme me lexim, shkrim dhe matematikë bazë.

Sabina Gani thotë se është e rëndësishme që këta persona të mos kenë turp dhe të ndërmarrin hapa drejt regjistrimit në një nga kurset e shumta që synojnë këto çështje. Një faqe interneti e titulluar më mirë tani, e disponueshme në versionet franceze, gjermane dhe italiane, ofron kurse dhe ndihmë për lexim, shkrim, teknologji dhe matematikë.