Lajme

Sa e mundshme është një tjetër valë Covid këtë vjeshtë në Zvicër

Përtej kufirit në Francë, ekspertët thonë se një valë e re e Covid në vjeshtë është ‘praktikisht e sigurt’, por në Zvicër autoritetet duken më pak të shqetësuara, përcjell albinfo.ch.

Pas një qetësie relative në pandeminë në pranverë, rastet e Covid-19 u rritën në fillim të verës, të nxitura nga nënvariantet e reja, me përhapje të shpejtë të Omicron.

Raportet javore mbi situatën epidemiologjike nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG) tregojnë se numri i rasteve të reja vazhdoi në rritje të vazhdueshme deri rreth mesit të korrikut, kur arriti kulmin në rreth 56,000 raste të reja të raportuara në Zvicër në një javë të vetme.

Që atëherë e tutje, numrat kanë rënë në mënyrë të qëndrueshme, me 18,204 infeksione të reja të regjistruara këtë javë.

Çfarë mund të presim në javët dhe muajt e ardhshëm?

Një gjë që kemi mësuar në dy vjet e gjysmë së fundi është se koronaviruset janë të paparashikueshëm dhe evolucioni i tyre (ose shfaqja e nënvarianteve të reja) nuk mund të parashikohet me një shkallë të lartë sigurie.

Për shembull, ekspertët e shëndetësisë nuk e parashikuan shpërthimin e kësaj vere, duke besuar – bazuar në përvojat e valëve të mëparshme – se infeksionet janë më të zakonshme në vjeshtë dhe dimër, kur moti i ftohtë i shtyn njerëzit brenda.

Është gjithashtu e vështirë të parashikohet se cilat nënvariante dhe mutacione të reja mund të shfaqen në të ardhmen, ose cilat veti do të kenë ato.

Vala tjetër dhe spitalet

Zyrtarët shëndetësorë në Francën fqinje besojnë se një rritje e rasteve me Covid në vjeshtë është ‘praktikisht e sigurt’.

Duke pasur parasysh afërsinë gjeografike dhe fluksin e njerëzve mes dy vendeve, është e arsyeshme të pritet që i njëjti skenar të zhvillohet edhe në Zvicër.

Megjithatë, ekspertët zviceranë thonë se besojnë se edhe nëse ka një valë të re, shumica e njerëzve do të kenë vetëm simptoma të lehta ose të moderuara.

“Të dhënat më të fundit tregojnë se 97 për qind e popullsisë së rritur në Zvicër ka antitrupa kundër Covid falë vaksinimeve dhe infeksioneve të mëparshme”, tha Tanya Stadler, ish-kreu i Task Forcës Covid-19.

Bazuar në evolucionin dhe parashikimet aktuale, autoritetet thonë se nuk presin që sistemi shëndetësor të mbingarkohet me pacientë të rinj Covid.

Kjo është për shkak se “nënvariantet qarkulluese të Omicron nuk shkaktojnë forma më të rënda të sëmundjes sesa nënvariantet e mëparshme”, tha qeveria. /Albinfo.ch


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI