Lajme

Sa ishte inflacioni në Zvicër për muajin shtator

Rënia e çmimeve u shkaktua nga rënia e çmimeve të hoteleve, çmimeve të transportit ajror dhe paketave të pushimeve me çmime më të ulëta

Indeksi i çmimeve të konsumit (CPI) i Zvicrës ndryshoi me -0.1% në shtator 2023 krahasuar me muajin e kaluar dhe inflacioni nga viti në vit ishte +1.7%, një normë nën normën maksimale të synuar të Bankës Kombëtare të Zvicrës (SNB) prej 2.0%, njoftoi Zyra Federale e Statistikave të Zvicrës (FSO).

Rënia prej 0.1% krahasuar me muajin paraardhës erdhi si pasojë e disa faktorëve, shkruan FSO, përcjell albinfo.ch. Rënia e çmimeve u shkaktua nga rënia e çmimeve të hoteleve, çmimeve të transportit ajror dhe paketave të pushimeve me çmime më të ulëta. Këto rënie tejkaluan rritjen e çmimeve të pompës dhe kostot më të larta të naftës për ngrohje, së bashku me këpucët dhe veshjet më të shtrenjta.

Më 21 shtator 2023, SNB vendosi të mbajë normën e interesit në 1.75%, pavarësisht nga një pritshmëri e përhapur se norma do të ngrihej në 2.00%.