Lajme

Policia alarmon: Rritje e madhe e përpjekjeve për mashtrim telefonik

Policia e Zvicrës qendrore është vënë në alarm. Ajo raporton se kohët e fundit janë shtuar përpjekjet për mashtrim përmes telefonit

“Përpjekje të shumta për mashtrim janë raportuar në polici në ditët dhe javët e fundit,” shkruan policia e Lucernit në një deklaratë të bërë të martën. Mashtruesit telefonikë janë aktualisht “shumë aktiv” në Zvicrën Qendrore.

Mashtruesit zakonisht telefonojnë nga numra që duken si numra normalë të telefonisë fikse ose të celularëve zviceranë, transmeton albinfo.ch. Nëse i përgjigjeni telefonatës, do të dëgjoni një njoftim të regjistruar në anglisht.

Butoni 1 të çon drejtpërdrejt te mashtruesi

Ky buton synon të nënkuptojë se thirrësi është policia, Interpoli ose Europoli, shkruan 20minuten.ch. Në shumicën e rasteve supozohet se fjala është për një problem me kartën e identitetit apo pasaportën, për shembull, apo edhe se ka një urdhër arresti për personin që thirret, përcjell albinfo.ch. Zëri që dëgjohet më pas shpjegon se duhet të veproni urgjentisht dhe të shtypni tastin 1.

Por ju në asnjë rrethanë nuk duhet ta bëni këtë, sepse nëse ndiqni udhëzimet, do të lidheni drejtpërdrejt me mashtruesit. Kriminelët më pas zhvillojnë një bisedë me personin e thirrur dhe përdorin kërcënime për të tentuar të marrin të dhëna të ndjeshme, para dhe sende me vlerë.

Korpusi i Policisë së Zvicrës Qendrore jep këshillat e mëposhtme për të mos u bërë viktimë e një mashtrimi të tillë:

Ndërpriteni menjëherë thirrjen kur dëgjoni njoftimin e regjistruar.

Mos shtypni asnjë numër.

Asnjëherë mos zbuloni informacione të ndjeshme dhe personale.

Mos jepni asnjë informacion në lidhje me rrethanat tuaja financiare, llogaritë bankare ose sendet me vlerë.

Rritni ndërgjegjësimin e njerëzve në mjedisin tuaj personal për temën e mashtrimit telefonik.