Lajme

Sondazhi: Çfarë e bën dikë zviceran

Të folurit e një gjuhe kombëtare konsiderohet nga shumica si mjaft e rëndësishme

Një sondazh i drejtuar nga gfs.bern me më shumë se 57,000 njerëz, duke iu përgjigjur pyetjes se çfarë e bën dikë zviceran, është publikuar nga RTS këtë javë.

Një nga pikat e anketimit është se sjellja është më e rëndësishme se origjina e një personi. 54% thanë se origjina ishte e një rëndësie dytësore gjatë themelimit të Zvicrës, përcjell albinfo.ch.

Sjellja më e rëndësishme ishte respektimi i institucioneve dhe ligjeve zvicerane. 96% e të anketuarve thanë se kjo ishte shumë (74%) dhe mjaft e rëndësishme (22%). Në vend të dytë ishte të folurit e një gjuhe kombëtare, e konsideruar nga 95% si shumë (72%) ose mjaft (23%) e rëndësishme. Tjetra në radhë ishte respektimi i natyrës zvicerane, diçka që u konsiderua shumë (64%) ose mjaft (29%) e rëndësishme nga 93% e të anketuarve. Respektimi i diversitetit të Zvicrës (90%), ndjenja e vetes në Zvicër (88%), njohja e historisë dhe kulturës zvicerane (83%) dhe të jetuarit në Zvicër (77%) ishin gjithashtu atribute kryesore.

Atributet që mund të duken befasuese të ulëta në listë përfshijnë: zotërimi i nënshtetësisë zvicerane (72%), të folurit e një dialekti zviceran (59%) – diçka vërtet e rëndësishme vetëm në Zvicrën gjermanishtfolëse, të lindurit në Zvicër (45%) dhe i përkasin një feje zvicerane (25%).

Dashuria për këmbanat e lopës, fondu, raclette, çokollata, përpikmëria dhe thikat e ushtrisë zvicerane nuk u përmendën.