Lajme

Sondazhi: Dy të tretat e zviceranëve në favor të fondit të vetëm të sigurimit shëndetësor

Dy të tretat e zviceranëve mbështesin shfuqizimin e kompanive të sigurimit shëndetësor në favor të një fondi të vetëm të sigurimit shëndetësor. Një e treta do të ndryshonte ose përshtatte modelin në fund të vitit 2024; 44% duan të rishikojnë fondin e tyre të sigurimit shëndetësor në vjeshtë.

Kjo gatishmëri e shtuar për të ndërruar kompanitë e sigurimeve shëndetësore po rrit presionin mbi siguruesit shëndetësorë, sipas një sondazhi të publikuar nga firma konsulente Deloitte të mërkurën. Ata duhet të zhvillojnë më tej modelet e tyre të biznesit, të rrisin efikasitetin dhe t’i përshtatin ofertat e tyre me rregulloret e reja, transmeton albinfo.ch.

Dëshira për prime më të ulëta rriti jo vetëm gatishmërinë për të ndërruar sigurues, por edhe hapjen ndaj digjitalizimit: 43% kërkuan oferta digjitale tërheqëse dhe të përditësuara. Tre të katërtat donin të përdornin dosjen elektronike të pacientit. Në një sondazh të Deloitte në vitin 2022, vetëm 35% ishin të gatshëm ta bënin këtë.

Rreth 65% e të anketuarve ishin në favor të shfuqizimit të kompanive aktuale të sigurimeve shëndetësore, shkruans swissinfo. Mbështetja për një fond të vetëm shtetëror të sigurimeve shëndetësore ishte veçanërisht e lartë në Zvicrën frëngjisht-folëse dhe në Ticino, si dhe në mesin e moshave 30 deri në 44 vjeç.

Argumenti më i rëndësishëm për këtë për 83% të atyre që ishin pro ishin primet më të lira; 26% e të anketuarve prisnin 20% prime më të ulëta nga një fond i vetëm i sigurimit shëndetësor.

Përveç kësaj, 63% e të anketuarve fajësuan industrinë farmaceutike për rritjen e kostove të kujdesit shëndetësor, të ndjekur nga vetë pacientët (59%), plakja (46%) dhe trajtimet më të shtrenjta (43%).

Deloitte tha se kreu një anketë përfaqësuese në internet me 1,246 të rritur.