Tematike

Studimi zviceran: Breshkat nuk kanë ndryshuar madhësi gjatë evolucionit

Breshkat nuk ndjekin rregullin e përgjithshëm se speciet e sotme janë mesatarisht më të mëdha se paraardhësit e tyre të largët, sipas një studimi të udhëhequr nga Zvicra, shkruan swissinfo, përcjell albinfo.ch.

Tendenca e grupeve të kafshëve për t’u rritur në madhësinë e trupit gjatë kohës evolucionare njihet si rregulli i Cope (sipas paleontologut Edward Drinker Cope). Ky rregull, megjithatë, nuk zbatohet për breshkat, sipas një studimi në shkallë të gjerë të botuar së fundmi në revistën shkencore “Ecology and Evolution”.

Studiuesit nga Universiteti i Friburgut, si dhe nga institucionet braziliane, amerikane dhe gjermane, studiuan 795 lloje breshkash, duke përfshirë 536 të zhdukura, ndërsa arritën në përfundimin se madhësia e trupit të breshkave nuk u ndikua nga evolucioni dhe se ato nuk janë bërë më të vogla apo më të mëdha se paraardhësit e tyre.

“Këto rezultate tregojnë se rregulli i Cope zbatohet vetëm rrallë për vertebrorët, me përjashtim të disa prejardhjeve të gjitarëve dhe pterosaurëve, një rend i zhdukur i zvarranikëve fluturues”, tha studiuesja kryesore e Departamentit të Biologjisë të Universitetit të Fribourg-ut, Bruna M. Farina.

Studimi gjithëpërfshirës zbuloi gjithashtu ndryshime në tendencat evolucionare në varësi të habitatit të specieve të breshkave. Madhësia e trupit të breshkave të ujërave të ëmbla mbetet uniforme me kalimin e kohës, ndërsa breshkat e detit dhe breshkat (breshkat e tokës) tregojnë ndryshime të dukshme evolucionare.

Breshka më e vogël e gjallë, breshka e Kepit me pika (Homopus signatus) nuk ka më shumë se 10 cm në gjatësi, ndërsa më e madhja, breshka e detit me kurriz lëkure (Ermochelys coriacea), mund të kalojë 2.2 m. Fosilet e breshkave ofrojnë një ndryshim edhe më të madh me breshkën e zhdukur të ujërave të ëmbla me qafë anësore (Stupendemys geographicus) e matur në mbi 2.8 m.