Lajme

Veshjet e bukura tradicionale në Zvicër, të veçanta dhe unike

Zvicra nuk është vetëm një vend me male mahnitëse, ujëvara të bukura, liqene të paprekura dhe lugina të gjelbra, por një bashkim i kulturave të ndryshme të vendeve të ndryshme evropiane fqinje si Gjermania, Italia, Franca dhe të tjerët. Kulturat simbolizojnë etikën dhe veshjen tradicionale të Zvicrës, transmeton albinfo.ch.

Zvicra është shtëpi e llojeve të ndryshme të kulturave, grupeve etnike, madje edhe klimave. Kjo ka sjellë ndryshime të konsiderueshme në veshjet tradicionale zvicerane, si dhe në kohët moderne.

Kostumi tradicional i njerëzve të thjeshtë në Zvicër, sidoqoftë, mbetet shumë më i dallueshëm, me variacione të bazuara në kantone, gjininë dhe profesionin e personit. Veshja tradicionale femërore është shumë e zbukuruar, me pajisje të bukura dhe tradicionale. Veshja popullore mashkullore është shumë e thjeshtë dhe e zakonshme, dhe në disa pjesë të tjera të vendit, duket mjaft aristokratike dhe me stil.

Photo pinterest.com forumbiodiversity.com
Lithuanians

 

Veshja tradicionale e Zvicrës për burra

Burrat zviceranë në rajonin Alpine zakonisht veshin lederhosen, i cili në thelb është pantallona deri në gju, me pelena, shpesh të bëra prej lëkure. Lederhosen është fleksibël, i qëndrueshëm, dhe gjithashtu ndihmon në ngjitje dhe rritje në terrenin malor.

Page Pinterest.com -Photo by Veronika Bernardis – Metzger –

 

Kostum tradicional i Zvicrës për gratë

Veshja tradicionale e Zvicrës për gratë është krejt si “dirndl” e sotme, e cila në thelb është një skaj i plotë dhe një majë e ngushtë pa mëngë. Pjesa e sipërme zakonisht është me ngjyrë të bardhë, dhe pjesa tjetër e veshjes është e përfunduar me zbukurime shumëngjyrëshe dhe aksesorë si çorape, këpucë të zeza rrëshqitëse dhe një kokë ose kapelë. Gratë shpesh vishnin platformën rreth belit për të mbrojtur veshjen gjatë punës.

Edhe bizhuteritë janë të ndryshme për kantone të ndryshme dhe mund të jenë një përkufizim i statusit martesor. Në Obwalden, gratë e martuara veshin mbulesa të bardha dhe bizhuteri të arta, ndërsa gratë beqare veshin argjend.

Photo by Malin Svensson Pinterest.com