Dizajn

Flaka Jahaj

Dizajnere

Janë shpallur emrat e fituesve të çmimit kryesor të Zvicrës për dizajn për vitin 2014. “Swiss Design Awards” jepet nga Zyra Federale për Kulturë (BAK) për arritjet më të mira të dizajnit në fusha si: fotografia, dizajni grafik, dizajni i modës dhe tekstilit dhe dizajni në produkte ose objekte.

Çmimi, i cili jepet që nga viti 1918, sivjet u është ndarë 20  personave ose ekipeve. 3 çmime janë ndarë për fotografi, 9 për dizajn grafik,4 për dizajn mode dhe tekstili dhe 4 për dizajn produktesh dhe objektesh.

Njëra ndër katër fitueset e çmimit për dizajn mode dhe tekstili është kreatorja shqiptare e modës, Flaka Jahaj. Flaka është e lindur në Kosovë ndërsa është rritur dhe shkolluar në Zvicër. Viteve të fundit artistja shqiptare jeton në mes të Parisit, Londrës dhe Zvicrës, e angazhuar për firma të mëdha të modës.

Punimet e Flaka Jahajt të kujtojnë kostumet kombëtare nga vendlindja e saj, Kosova, shkruajnë mediet zvicerane duke prezantuar disa prej tyre.

Secili çmim përmban edhe vlerën monetare që është 25 mijë franga ose i kthyer në një mundësi praktikumi apo një qëndrimi në ndonjë atelie jashtë vendit.

Njëra ndër të shpërblyerat, Jahaj ka thënë për gazetën “Tageswoche” se me këtë shumë parash të fituar do të mbulojë shpenzimet e bëra. Flaka është shprehur se puna që bën ajo me dëshirë, mjerisht nuk mund të shitet në mënyrë masive.

Kanë konkurruar 303 artistë me 252 dosje. Prej tyre komisioni federal ka ndarë në një përzgjedhje më të ngushtë 49 projekte nga të cilat në fund kanë dalë 20 më të mirat.

Punimet e shpërblyera dhe të tjerat, të përzgjedhura do të ekspozohen nga e hëna (16 qershor, ora 18) në Halle  të Qendrës së panaireve në Bazel. Ndarja e çmimeve do të bëhet më 17 qershor po ashtu nga ora 18.

 Biografi e shkurt

  • Emri, MbiemriFlaka Jahaj
  • Prejardhja:Kosovë
  • Vendi ku vepron:Paris-Francë
  • Profesioni:Dizajnere

  WHO’S WHO të tjera