Lajme

Zvicër: Pushimi i atësisë mund të ndihmojë në ndryshimin e roleve gjinore

Qytetarët zviceranë do të votojnë më 27 shtator nëse do të lejojnë lejen e atësisë dy javë, dekada pasi vendet e tjera perëndimore zgjidhën këtë çështje. Isabel Valerino, sociologe, shpjegon pse Zvicra është zvarritur për këtë.

Zvicra ndryshon nga vendet e tjera perëndimore në mungesën e lejes prindërore dhe lejes së atësisë.

Në Evropë, të gjitha vendet kanë prezantuar njërën ose tjetrën, nëse jo të dy. Suedia, një nga shtetet pionierë, solli pushimin e paguar prindëror më 1974.

Dhe që nga viti 1996, Bashkimi Evropian (BE) ka nxjerrë direktiva që janë gjithnjë e më të detyrueshme në këtë fushë; nga viti 2022, vendet anëtare të BE-së duhet të prezantojnë një minimum prej 10 ditësh pushim të paguar për babanë dhe katër muaj pushim prindëror të paguar për secilin prind, prej të cilëve dy muaj janë të patransferueshëm.

Isabel Valerino, një sociologe në shërbimin kërkimor dhe arsimor të kantonit të Gjenevës, është një ekspert për çështjet e lejes prindërore dhe atësisë.

Pse Zvicra është një nga vendet e vetme perëndimore që nuk ka leje atësie?

Isabel Valerino: Kohëzgjatja e Zvicrës në sigurimin e lejes prindërore dhe atësisë është e lidhur me vonesën e saj në futjen e sigurimit të lehonisë. Pas miratimit të parimit në Kushtetutë, u deshën 50 vjet para se të miratohej një ligj në 2005. Prandaj përparësia absolute ishte futja e pushimit të lehonisë para se të transferohej për të përfshirë baballarë. Kishte propozime për leje prindërore, por ato u pushuan nga puna dhe për shkak të dështimit të tyre debati u përqëndrua në një skemë minimale të sigurimit të maternitetit që do të mbledhë një konsensus.

Hyrja e vonë e grave në politikë gjithashtu ka luajtur një rol, siç ka demokracia gjysmë e drejtpërdrejtë dhe shteti federal. Disa çështje po lëvizin shumë ngadalë në Zvicër sepse keni nevojë për një konsensus shumë të fortë për të miratuar një ligj të ri. Propozime të shumta për pushimin e atësisë dhe lejen prindërore janë dorëzuar në Parlament, por çdo herë ato janë refuzuar.

Pushimi i atësisë mund të kontribuojë më shumë në barazi, por vetëm ajo nuk mund të zgjidhë gjithçka. Ajo duhet të jetë pjesë e një politike familjare të integruar dhe harmonike, në një shoqëri që pranon dhe vlerëson kontributin e burrave dhe grave – si në mjedisin familjar, ashtu edhe në atë profesional. Kjo votë për pushimin e atësisë dy javë mund të ndihmojë në ndryshimin e gjërave duke e bërë atë një të drejtë ligjore, tha Isabel Valerino, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.