Lajme

Zvicër: Sigurimi shëndetësor nga viti ardhshëm më i shtrenjtë

Sigurimi shëndetësor është vendosur të kushtojë më shumë gjatë vitit të ardhshëm, me një raport që vlerëson rritje prej më shumë se gati katër përqind nga 1 janari 2020.

Kjo paraqet një rritje më të madhe se në dy vitet e kaluara, ku kostot u rritën përkatësisht me 2.9 përqind dhe 2.7 përqind, përcjellë albinfo.ch.

Rritja e vlerësuar (3.6 përqind) është kryesisht për shkak të popullsisë së plakur të Zvicrës dhe rritejës së pagës mesatare në të gjithë vendin.

Raporti u dha nga Instituti Ekonomik i Zvicrës, i cili përfundon studimet dy-vjeçare për kostot e sigurimit shëndetësor në Zvicër.

Pavarësisht rritjeve, Instituti thotë se shifrat tregojnë se masat e politikave për të zvogëluar rritjet kanë funksionuar – pasi që fillimisht kostot ishin parashikuar të ishin më të larta vitin e ardhshëm.

Tre nga partitë – Kristian Demokratët, Social Demokratët dhe të Gjelbërit – të gjithë mbështetën masa të ndryshme të cilat do të parandalonin rritjen e kostove të kujdesit shëndetësor, duke përfshirë një “frenë me kosto”, e cila do të lidhte sigurimin shëndetësor në metrikë të veçantë ekonomikë për të kontrolluar ngritjen.