Lajme

Zvicër: Trenat gjatë natës, 2023 do të jetë një vit rekord

Nuk ka pothuajse asnjë biletë deri në fillim të gushtit, veçanërisht në destinacionet më të kërkuara si Amsterdami, Hamburgu dhe Berlini

Kërkesa aktuale për udhëtime me tren tani tejkalon nivelin para pandemisë Covid, raportoi RTS. Kërkesa për udhëtimet e zgjeruara së fundmi me tren gjatë natës është rritur më së shumti, raportoi RTS, përcjell albinfo.ch.

Udhëtimi me tren gjatë natës është i mundur midis Zvicrës dhe Hamburgut, Berlinit, Vjenës, Budapestit, Gracit, Zagrebit dhe Amsterdamit, shtesa më e fundit. Shërbimet e gjumit në Barcelonë dhe Romë do të shtohen në të ardhmen.

Megjithatë, shërbimi është bërë viktimë e suksesit të tij. Nuk ka pothuajse asnjë biletë deri në fillim të gushtit, veçanërisht në destinacionet më të kërkuara si Amsterdami, Hamburgu dhe Berlini, tha një zëdhënës i hekurudhave zvicerane, përcjell tutje albinfo.ch.

Vitin e kaluar hekurudha zvicerane regjistroi rreth 500,000 udhëtime pasagjerësh në trenat e fjetjes, një rekord që ka të ngjarë të thyhet në vitin 2023.

Udhëtimi me tren në përgjithësi po përjeton një ringjallje. Në vitin 2022, 5 milionë pasagjerë udhëtuan në TGV Lyria, trenat me shpejtësi të lartë që qarkullojnë midis Zvicrës dhe Francës – trenat lëvizin me shpejtësi të lartë në pjesë të trasesë në Francë, por jo në Zvicër. Një zëdhënës i TGV Lyria pret që numri i pasagjerëve të vitit 2023 të tejkalojë nivelet para Covid.

Për të përballuar kërkesën, operatorët austriakë të trenave gjatë natës po planifikojnë të shtojnë më shumë trena.

Pse kërkesa për udhëtime me tren është kaq e lartë?

Gazetari i RTS, Nicolas Rossé mendon se kjo është e nxitur nga çmimi. Asnjë nga argumentet në favor të udhëtimit me tren, si ndikimi i tij më i ulët mjedisor, mungesa e telasheve të aeroportit dhe komoditeti nga qyteti në qytet nuk kanë ndryshuar. Megjithatë, çmimi relativ i udhëtimit me tren në krahasim me fluturimin ka ndryshuar ndjeshëm. Çmimet më të larta të karburantit dhe kapaciteti më i ulët pas Covid-it kanë rritur koston e udhëtimit ajror ndërsa kompanitë e trenave kanë shtuar produkte konkurruese në rrugët ku shumica fluturojnë dhe kanë vendosur të konkurrojnë më agresivisht për çmimin. Treni tani është shpesh më i lirë se fluturimi, edhe para se kostot e shtimit të bagazheve dhe lidhjeve të qytetit t’i shtohen kostos së fluturimeve.