Lajme

39,863 orë i kaluan në trafik zviceranët

Pas dy viteve të prekura nga pandemia Covid, trafiku ka vijuar të normalizohet. Numri i veturave në trafik është rritur sidomos në vitin 2022, shkruan 20minuten.

Volumi i trafikut në rrugët kombëtare në vitin 2022 u rrit me 6.7%,. Janë mbuluar gjithsej 29.3 miliardë kilometra automjete. Vëllimi i trafikut pothuajse ka arritur sërish nivelin e vitit 2019.

Rëndësia e rrugëve kombëtare për të gjithë rrjetin e transportit është e lartë: në vitin 2022, 41% e trafikut rrugor trajtohej në një gjatësi prej më pak se tre për qind të të gjithë rrjetit rrugor. Rrugët kombëtare ishin edhe më të rëndësishme për trafikun e mallrave: mbi 70 për qind e trafikut rrugor të mallrave ishte në rrugët kombëtare. Sipas Astra, autostradat janë deri tani zona e trafikut që përdoret më me efikasitet, përcjellë albinfo.ch.

Trafiku u mbështet në rrjetin rrugor kombëtar për 39 863 orë në total. Krahasuar me një vit më parë, kjo korrespondon me një rritje prej 22.7%.

Është vlera më e lartë e matur ndonjëherë. Më shumë se gjysma e orëve të bllokimit të trafikut u mat në rajonet Cyrih/Aargau, Bazel, Bern/Solothurn, Lucerne, Ticino dhe Liqenin e Gjenevës. Këto pika fokale të mbipopullimit do të pasqyronin situatën e ngarkesës në rrugët individuale kombëtare, shkruan 20minuten.

Mbi 85% e të gjitha orëve të bllokimit të trafikut ishin për shkak të mbingarkesës. Kjo vlerë e lartë tregon se rrjeti nacional rrugor përdoret aq shumë saqë edhe ndërprerjet e vogla në qarkullimin e trafikut çojnë në bllokime të gjata të trafikut.

Astra gjithashtu zbatoi masa të ndryshme në vitin 2022 për të reduktuar numrin e orëve të bllokimit të trafikut në rrugët kombëtare. Ndër të tjera, hapësira ekzistuese rrugore duhet të përdoret edhe më me efikasitet dhe inteligjencë.

Për këtë qëllim, Astra po zgjeron më tej sistemet e saj të menaxhimit të trafikut. Ky zgjerim varion nga zbatimi i sistemeve për harmonizimin e shpejtësisë deri te vendosja e shndërrimeve të përkohshme të korsive të emergjencës (PUN) dhe matjes së trafikut në hyrjet e autostradave deri në optimizimin e mëtejshëm të kontrolleve të sistemit, përcjellë albinfo.ch.