Lajme

40-vjeçari preferon të shkojë në burg para se të paguajë SBB-në 30 franga 

Para Krishtlindjeve, N. Trapp (40) ishte ulur në tren dhe donte të tregonte biletën e tij elektronike. Por bateria e celularit në të cilin ishte ruajtur bileta ishte bosh. Inspektorët nuk do të kishin qenë në gjendje të kontrollonin në vend nëse ishte rezervuar një biletë e vlefshme.

Vetëm kur arriti në stacionin kryesor të trenit në Cyrih, Trapp mundi të konfirmonte lehtësisht biletën elektronike në qendrën e udhëtimit.

“Tarifat janë turp”

Pavarësisht biletës së vlefshme, ai tani duhet të paguajë 30 franga tarifa përpunimi. Megjithatë, për 40-vjeçarin kjo është e pakuptueshme: “Fakti që bateria ime ishte bosh është për të ardhur keq dhe gjithashtu faji im, por tarifat janë një turp”. SBB as nuk iu përgjigj kërkesës për arbitrazh.

Refuzimi i tij i tarifës së deklaruar shkon aq larg sa ai është i përgatitur të shkojë në ekstreme: “Më mirë do të shkoja në burg dhe të paguaja tarifën atje në vend që t’i transferoja 30 frangat në SBB”. “Nuk do ta bëj më këtë”

Ai i tha ’20 Minuten’ se Trapp madje do të vuante një dënim me burg për shkak të zemërimit të tij ndaj SBB-së, përcjell albinfo.ch. Ai tashmë ka kontaktuar disa herë me SBB për defekte të ndryshme. “Ndonjëherë duket sikur pasagjeri duhet të mbrojë të drejtat e tij kur diçka nuk shkon me SBB,” thotë Trapp.

Nëse SBB bën një gabim, asgjë nuk ndodh. Por nëse pasagjeri është fajtor, ai do të ndiqet penalisht menjëherë, thotë Trapp. “Unë thjesht nuk e bëj më këtë.” Trapp nuk është i vetmi që mërzitet për tarifën e përpunimit prej 30 frangash. Dy përdorues tregojnë për raste të ngjashme në platformën “SBB Community”.

Të dy raportojnë se inspektori nuk i ka përmendur tarifat. “Nëse ai do të më kishte thënë këtë, unë do të kisha vrapuar nëpër të gjithë trenin dhe do të pyesja nëse dikush kishte një karikues ose një bankë energjie,” thotë një nga përdoruesit. Burgimi nuk ka gjasa Siç u tha në përgjigje zyra për media e SBB aktualisht është duke përpunuar vetëm kërkesat urgjente operacionale të mediave.

Ajo do të jetë sërish e disponueshme për pyetje në lidhje me SBB nga 3 janari 2024. Megjithatë, termat dhe kushtet e SBB Mobile App thonë se një biletë duhet të paraqitet në pikën e kontrollit. Por a mundet që Trapp ta paguajë tarifën në burg? Florian Frei, zëdhënës për mediat për Policinë Kantonale të Cyrihut, shpjegon: “Duke qenë se kjo është një çështje civile dhe jo një gjobë në kuptimin penal, nuk është e mundur që ky kontribut për shpenzimet të kryhet në formën e një dënimi me burg”.