Lajme

A duhet të vaksinohen sërish të moshuarit në Zvicër

Covid-19 ka kaluar nga pandemia në endemike, tha mjekja

Mjekja kryesor për kantonin e Bernës rekomandon që njerëzit e moshës 65 vjeç e lart dhe njerëzit me sëmundje kronike të vaksinohen përsëri, raportoi SRF.

Barbara Grützmacher, mjekja kryesore e Bernës, tha se aktualisht ka shumë viruse që qarkullojnë. Më të zakonshmet janë koronaviruset dhe rinoviruset. Po shtohen edhe rastet e gripit. Dhe vala aktuale nuk është ende në kulmin e saj, përcjell albinfo.ch.

Kushdo që dëshiron të vaksinohet kundër gripit duhet ta bëjë atë tani, tha ajo. Grützmacher rekomandon gjithashtu vaksinimet kundër Covid-19 për njerëzit veçanërisht të cenueshëm – ata 65 vjeç e lart dhe ata me probleme të caktuara shëndetësore.

Covid-19 ka kaluar nga pandemia në endemike, tha mjekja. Tani do të përjetojmë valët e Covid-19 dhe viruseve të tjera së bashku çdo dimër. Njerëzit në rrezik të veçantë ndaj Covid-19 aktualisht po përfundojnë më shpesh në spital. Deri më tani spitalet zvicerane kanë qenë në gjendje ta trajtojnë atë mirë. Ata nuk janë të mbingarkuar. Por ne duhet të vazhdojmë të monitorojmë situatën, tha ajo.

Sipas Grützmacher, shkalla e ulët e vaksinimit kundër Covid-19 nxitet nga njerëzit që janë të ngopur me sëmundjen dhe nevoja për të shkuar në një farmaci për ta marrë atë në disa kantone – mjekët ofrojnë vaksina kundër gripit, por shpesh jo ato Covid-19.

Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) rekomandon që të vaksinohen personat e moshës 65 e lart dhe ata me probleme të veçanta shëndetësore.