Lajme

A mund të bëj ndryshime në apartamentin tim me qira në Zvicër?

Nëse jeni vendosur në një apartament të ri në Zvicër dhe nuk ju pëlqeu dekori, a keni të drejtë ta rimodeloni vendin?

Gjetja e banesave të përballueshme në Zvicër është një sfidë, veçanërisht në qytetet e mëdha.

Pra, nëse e gjeni një në një zonë të mirë dhe me një çmim të arsyeshëm, mund të dëshironi ta merrni me qira, pavarësisht nëse gjithçka brenda nuk është sipas shijes tuaj.

Ju mund të mendoni: “Pasi të hyj, mund të ndryshoj gjithçka që nuk më pëlqen”.

Por a mundeni?

Përgjigjja varet nga lloji i ndryshimeve që dëshironi të bëni. Si rregull, modifikimet në një pronë të marrë me qira lejohen vetëm me pëlqimin me shkrim të qiradhënësit.

Sidoqoftë, shumë varet nga ajo që nënkuptohet me “modifikime”, transmeton albinfo.ch.

Nëse, për shembull, dëshironi të rilyeni muret me një ngjyrë të ndryshme, atëherë mund ta bëni këtë pa lejen e qiradhënësit, për sa kohë që muret të rikthehen në ngjyrën e tyre origjinale kur mbaron qiraja.

E njëjta gjë vlen edhe për vrimat në mure për të varur fotot, ose për çdo ndryshim tjetër thjesht “kozmetik” që nuk përfshin ndryshime strukturore (të tilla si, për shembull, rrëzimi i mureve për t’i bërë dhomat më të mëdha).

Me fjalë të tjera, për sa kohë që modifikimet tuaja nuk janë të përhershme – domethënë, ju do të jeni në gjendje ta ktheni banesën në gjendjen e saj origjinale përpara se të largoheni – atëherë në parim është në rregull, shkruan thelocal.

Kur duhet të kërkoni leje nga qiradhënësi ose kompania administruese për ndryshimet që po planifikoni të bëni?

Ju duhet absolutisht pëlqimi me shkrim nëse dëshironi të ndërmerrni një punë të konsiderueshme rimodelimi që përfshin prishjen e çdo gjëje që është një pajisje e përhershme e shtëpisë, të tilla si banja, kuzhina ose dyshemeja, për shembull.

Mos harroni se ju jeni ligjërisht përgjegjës për ta rikthyer banesën në gjendjen e saj origjinale kur kontrata juaj e qirasë të përfundojë, dhe kjo ka të ngjarë të mos jetë e mundur nëse bëni modifikime të gjera strukturore.

Në këtë rast, pronari mund të kërkojë që ju të hiqni të gjitha ndryshimet tuaja dhe ta paguani atë nga xhepi juaj.

Po sikur ndryshimet tuaja të përmirësojnë gjendjen e përgjithshme të banesës?

Nëse keni një ide për përmirësime në kuzhinë, banjë, dysheme ose pajisje të tjera, sillni atë në vëmendjen e qiradhënësit tuaj, duke shpjeguar se si këto përmirësime do ta bëjnë banesën më të mirë për qiradhënësin dhe qiramarrësit e ardhshëm.

Nëse ata bien dakord, ju mund të negocioni një marrëveshje ku të bëni të gjithë punën vetë kundër uljes së qirasë.

Nëse jeni të aftë në këtë lloj pune dhe mund të provoni përvojën tuaj, atëherë mund të arrini një marrëveshje.

Megjithatë, nëse qiradhënësi nuk është dakord me këtë plan, atëherë nuk duhet të modifikoni asgjë në banesë që nuk mund të ndryshohet lehtësisht më vonë.