Lajme

A mund të ndryshojë ndonjëherë Austria rregullat për të lejuar shtetësinë e dyfishtë?

Derisa Gjermania fqinje përgatitet të hapë rrugën për të lejuar shtetësinë e dyfishtë, Austria duket ende e mbërthyer në rregullat e saj strikte. Sa gjasa ka të ndryshojë situata në vend?

Austria ka disa nga rregullat më të rrepta të natyralizimit në Evropë. Përveçse është i shtrenjtë (me tarifa dhe kosto që arrijnë në më shumë se 2,000 € në disa raste), procesi zakonisht nënkupton që aplikantët duhet të heqin dorë nga shtetësia e tyre origjinale.

Shumë banorë të huaj hezitojnë ta bëjnë këtë për arsye që variojnë nga çështjet e pronës dhe trashëgimisë në vendin e tyre. Të tjerët thjesht ndjehen të lidhur me Austrinë dhe vendin e tyre, por nuk janë të gatshëm të heqin dorë nga shtetësia e tyre origjinale, transmeton Albinfo.ch.

Prandaj, shumë vende lejojnë shtetësinë e dyfishtë.

Një emigrant në Austri, i cili ka prindër në vendin e tij dhe fëmijë në Austri, mund të kuptohet, mund të dëshirojë të ketë shtetësinë e të dyve.

Debati i dyshtetësisë do të ndizet edhe një herë në Austri me Gjermaninë fqinje të vendosur për ta sjellë këtë çështje në Bundestagun e tyre përpara Krishtlindjeve me synimin për të lehtësuar rregullat, raportoi The Local Germany.

Cilat janë rregullat në Austri tani?

Shtetësia e dyfishtë thjesht nuk lejohet për shumicën e njerëzve në Austri. Kjo jo vetëm që do të thotë që aplikantët duhet të heqin dorë nga shtetësia e vendit të tyre për t’u natyralizuar, por gjithashtu se austriakët që jetojnë jashtë vendit do të duhet të heqin dorë nga të qenit shtetas austriakë nëse dëshirojnë të kenë të drejta të plota (përfshirë votën) aty ku jetojnë, përcjell tutje Albinfo.ch.

Sipas ligjit, janë vetëm dy raste kur lejohet dyshtetësia në rastet e natyralizimit.

Së pari, nëse mbajtja e shtetësisë origjinale është në interesin e Republikës së Austrisë – zakonisht për shkak të arritjeve ose statusit të një personi. Një rast i famshëm është ai i Arnold Schwarzenegger-it të lindur në Styria. Aktori dhe politikani kërkoi (dhe iu dha e drejta) që të ishte në gjendje të mbante shtetësinë e tij austriake pasi u natyralizua si shtetas amerikan në 1983.

Së dyti, nëse arsyet personale ia vlen të merren parasysh, ligji nuk ofron ndonjë shembull specifik dhe një përjashtim do të varej nga rrethanat personale.

Avokati Dr Wiesflecker, nga ekspertët e ligjit Rechtsanwälte-Attorneys, tha: “Ne shpesh argumentojmë se personi ka një rol udhëheqës në fushën e tij, veçanërisht në krahasim me austriakët e tjerë të industrisë së tij.

“Procesi përfshin dorëzimin e një aplikimi të gjatë që detajon jetën e aplikantit dhe arsyet për të kërkuar shtetësi të dyfishtë.”

Është e rëndësishme të theksohet se nëse një person është një shtetas i dyfishtë nga lindja – që do të thotë se njëri prind është austriak dhe një tjetër jo – ata lejohen të mbajnë të dyja shtetësinë. Një tjetër përjashtim i rëndësishëm ka të bëjë me viktimat e regjimit nacional-socialist (nazist).

Në shtator 2020, qeveria austriake prezantoi një amendament në Aktin e Shtetësisë Austriake, i cili lejoi viktimat (dhe pasardhësit e tyre) të regjimit nacional socialist të aplikonin për shtetësi të dyfishtë.

A duhet Austria të lejojë një ligj për shtetësinë e dyfishtë?

Kjo, natyrisht, do të varet nga këndvështrimi. Bazuar në argumentet e sjella nga liderët gjermanë, atëherë po, Austrisë i duhet modernizimi i ligjeve të saj.

Ashtu si Gjermania, Austria është një vend imigrimi. Statistik Austria tregoi se një në katër banorë në vend ka një ‘sfond migrimi’. Kjo nënkuptonte rreth 2.24 milionë njerëz.

Numri është i lartë, por bëhet edhe më mbresëlënës kur kuptojmë se çfarë konsiderohej të kishin një sfond migrimi: njerëzit, prindërit e të cilëve kanë lindur të dy jashtë vendit. Sipas këtij përkufizimi personat me një prind të lindur në Austri nuk kanë një “prejardhje migrimi”.

A do të ndryshojë Austria së shpejti rregullat e saj?

Kjo është një çështje e pandalshme në një vend me qindra mijëra të huaj – një numër që vazhdon të rritet edhe nëse emigracioni thjesht ndalon (shumë të huaj janë njerëz të lindur në Austri nga prindër joaustrianë).

Këtë vit, presidenti federal Alexander Van der Bellen e solli përsëri atë kur tha se besonte se “pengesat” për shtetësinë janë shumë të larta.