Tematike

A mund t’ju kushtojë 50 franga shkuarja në një spital zviceran pa udhëzim?

Lëvizja për të vendosur një tarifë prej 50 frangash për ata që kërkojnë kujdes urgjent në një spital zviceran pa rekomandimin e mjekut nuk është e re, por deputetët zviceranë po e marrin sërish këtë çështje. Pasi u ndez në të dy dhomat e Parlamentit në vitin 2019 dhe 2021, propozimi për të ngarkuar 50 franga për vizitat e pareferuara në dhomat e urgjencës kishte mbetur në harresë.

Por javën e kaluar, Komisioni i Sigurimeve Shoqërore i Këshillit Kombëtar votoi për të rimarrë këtë projektligj, sipas thelocal.ch. Ky veprim synon të ndalojë njerëzit që të kërkojnë ndihmë urgjente për raste të lehta.

Megjithatë, fëmijët dhe gratë shtatzëna do të përjashtohen nga ky rregull, ashtu si ata që vijnë me kushte kërcënuese për jetën ose ata që kërkojnë shtrimin në spital.

Sipas propozimit, 50 frangat do të ishin pjesë e bashkëpagesës së sigurimit shëndetësor, që do të thotë se personi do të duhet ta paguajë atë nga xhepi i tij, shkruan albinfo.ch.

Mbështetësit e propozimit argumentojnë se shumë njerëz paraqiten në dhomat e urgjencës me simptoma të lehta që nuk kërkojnë kujdes urgjent, por duhet të trajtohen nga mjekët e familjes.

Ata gjithashtu thonë se vizita të tilla jo vetëm që përdorin burimet e spitaleve në mënyrë të panevojshme, por gjithashtu kontribuojnë në kostot tashmë shumë të larta të kujdesit shëndetësor.

“Vështirë e realizueshme”

Masa e propozuar ka shkaktuar gjithashtu një valë kritikash.

Sipas Shoqatës Zvicerane të Mjekësisë Emergjente, nocioni i një rasti beninj është i paqartë dhe zbatimi është “vështirë i realizueshëm”.

“Në vend që t’i marrim seriozisht ndjenjat subjektive të pacientëve, ne i trajtojmë ata si “hipokondriakë”, thuhet në reagim teksa Federata e Mjekëve Zviceranë vuri në dukje se ndonjëherë rastet që fillojnë si të lehta “mund të rezultojnë serioze pas ekzaminimit”.

Si mund ta dini nëse simptomat tuaja janë mjaft serioze për të garantuar një vizitë në emergjencë?

Dhomat e urgjencës janë pikërisht për këtë: urgjencat e vërteta mjekësore, të cilat, nëse nuk trajtohen shpejt dhe menjëherë, mund të jenë kërcënuese për jetën.

Kjo përfshin (por nuk kufizohet vetëm në) sulmet në zemër dhe goditjet në tru, traumat e kokës, shqetësime të rënda respiratore, gjakderdhje të rëndë, lëndime serioze dhe kushte të tjera ku çdo vonesë në trajtim mund të rrezikojë jetën ose shëndetin tuaj.

Mesatarisht, dhomat e urgjencës refuzojnë pranimin tek 30-40 për qind e pacientëve që konsiderohen jourgjentë, sipas Swiss Medical Review.

Para se të shkoni atje, vlerësoni gjendjen tuaj nga profesionistë të tjerë mjekësorë.

Pika juaj e parë e kontaktit duhet të jetë mjeku juaj kryesor (GP), i cili mund të vendosë nëse keni nevojë të shkoni në spital apo mund të trajtoheni në një mënyrë tjetër.

Në rast se nuk keni një mjek të përgjithshëm (ose jeni turist), ka mundësi të tjera të disponueshme në Zvicër, të tilla si qendra mjekësore dhe klinika në pothuajse të gjitha qytetet.