Lajme

A njihen martesat e huaja në Zvicër?

Ndoshta ju dhe bashkëshorti juaj jeni shtetas të huaj që janë martuar jashtë vendit. Ose ndoshta ju jeni zviceran, por keni vendosur të martoheni në Las Vegas me një imitues të Elvis Presley-t. A do të jetë e vlefshme martesa juaj në Zvicër?

Të thuash ‘po’ nënkupton jo vetëm një jetë të lumtur (nëse je me fat), por edhe një sërë detyrash administrative, të tilla si raportimi i ndryshimit të statusit, mbiemrit të ri dhe adresës (nëse ka) në administratën komunale, autoritetet tatimore kantonale, punëdhënësi juaj, banka juaj, posta dhe kompanitë e sigurimit.

Nëse keni ndryshuar mbiemrin pas martesës, duhet të kërkoni gjithashtu një pasaportë të re, kartë identiteti dhe patentë shoferi.

E gjithë kjo kërkohet nga njerëzit me vendbanim në Zvicër, të cilët janë martuar këtu – pavarësisht nga kombësia e tyre, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Megjithatë, barra administrative është edhe më e rëndë nëse martoheni jashtë vendit.

Për t’iu përgjigjur pyetjes fillestare – po, martesa e lidhur jashtë vendit njihet në Zvicër, për sa kohë që është në përputhje me ligjin zviceran. Kjo ka të bëjë edhe me çiftet e të njëjtit seks.

Ky është rasti edhe nëse kërkesat në shtetin e huaj ndryshojnë nga procedurat zvicerane. Por sindikata duhet të jetë në përputhje me një ligj civil (dhe jo thjesht fetar) në atë vend.

Megjithatë, që martesa të konsiderohet e ligjshme në Zvicër, ajo duhet së pari të vërtetohet nga autoritetet zvicerane jashtë vendit, përcjell tutje albinfo.ch.

Si e kaloni këtë proces?

Së pari, duhet të kontaktoni ambasadën ose konsullatën zvicerane në vendin në të cilin ka ndodhur martesa dhe të kërkoni që bashkimi të njihet.

Ju do të duhet të siguroni të gjitha dokumentet, si licencën tuaj të martesës dhe çdo gjë tjetër që nevojitet për përfundimin e procesit.

Misioni diplomatik do të kontrollojë saktësinë e dokumenteve, do t’i njohë ato dhe do t’i përkthejë në një nga gjuhët zyrtare të Zvicrës (përveç nëse ato janë tashmë në gjermanisht, frëngjisht ose italisht).

Dokumentet do t’i dërgohen më pas zyrës mbikëqyrëse të kantonit tuaj të origjinës ose kantonit të vendbanimit nëse të dyja palët janë të shtetësisë së huaj.

Nëse plotësohen të gjitha kushtet, urdhëron që të bëhet transkriptimi në bazën e të dhënave Infostar, regjistri elektronik qendror për të gjitha ngjarjet e gjendjes civile, si lindje, vdekje, divorce dhe po, martesa.

Nëse jeni duke kërkuar për vende më të qeta dhe më piktoreske për t’u zhvendosur, megjithatë, ju mund të dëshironi të konsideroni vende si Porrentruy dhe Luthern, të dyja janë më pak se një orë nga Bazeli.

Ata që nuk janë në gjendje të përballojnë kostot e banimit të Gjenevës, por të etur për të jetuar në afërsi, nuk do të duan shumë në Yverdon-les-Bains aty pranë. Siç sugjeron emri i tij, qyteti është vendpushimi më i rëndësishëm i spa në Zvicrën perëndimore dhe vetëm 52 minuta me tren nga Gjeneva.

Me pamje po aq piktoreske është Nyon, një qytet i vogël i vendosur në liqenin e Gjenevës, vetëm 15 minuta nga Gjeneva. Nyon është i rrethuar nga vreshta dhe ka lidhje të shkëlqyera transporti me qytetin duke e bërë atë të preferuar për udhëtarët.

I mbiçmuar

Marrja me qira në Zvicër po bëhet gjithnjë e më e shtrenjtë, kjo sipas UBS. Banka vlerëson se kostot ka të ngjarë të rriten deri në 8 për qind deri në fund të 2023-ës dhe deri në 20 për qind deri në vitin 2025. Përveç shpenzimeve më të larta për energjinë elektrike dhe energjinë, inflacioni po rrit gjithashtu normat e interesit dhe kështu interesin referencë të hipotekës norma.

Megjithatë, nëse nuk jeni të prirur për të bërë kompromis për vendndodhjen, mund të dëshironi të shikoni opsionet e ndarjes së banesës në qytetin tuaj. Ka shumë përparësi për ndarjen e banesës, duke filluar nga detyrat dhe përgjegjësitë e përbashkëta të shtëpisë deri te krijimi i miqve të rinj dhe më e rëndësishmja, kursimi i parave ndërkohë që jetoni në një vend kryesor, përcjell tutje albinfo.ch.

Mund të gjeni mundësi për ndarje të sheshtë në faqet e internetit si JustLanded, meinwgzimmer dhe WGZIMMER.

Nëse jeni student, ka disa opsione ose platforma të përballueshme vetëm për studentë, të cilat fokusohen në akomodimin e përbashkët. Provoni WoKo (Zurich), Studentët, UZH Alumni dhe JuWo, ose kontrolloni në organizatën studentore të universitetit tuaj.

Një tjetër opsion i mundshëm është Tauschwohnung, i cili ju lejon të bisedoni me qiradhënësit përpara se të ndërroni shtëpinë tuaj me shtëpinë e tyre – megjithëse në radhë të parë do t’ju duhet ta keni një të tillë.