Lajme

A ofron Zvicra një ekuilibër të dobët punë-jetë për familjet?

Një nga sfidat më komplekse me të cilat përballen prindërit në Zvicër është balancimi i jetës familjare me një karrierë profesionale. Sa mirë arrijnë ta bëjnë?

Në krahasim me shtetet e tjera evropiane, “politikat zvicerane të familjes duken të kufizuara në mbështetjen që ofrojnë: ato nuk ofrojnë leje prindërore të zgjatur”, sipas një raporti nga Universiteti i Lucernit.

Tutje, sipas raportit, Zvicra ishte një nga kombet e fundit në Evropë që prezantoi lejen e atësisë, dhe më pas vetëm dy javë më 2021, përballë kundërshtimit të madh, transmeton albinfo.ch.

Dhe, ndryshe nga vendet nordike, Zvicra nuk është e njohur për politikat miqësore ndaj familjes në përgjithësi, veçanërisht në aspektin e ndihmës financiare nga shteti.

Arsyeja është se Zvicra ka një histori të fortë të përgjegjësisë individuale, e cila promovon idenë se qeveria nuk duhet të paguajë për njerëzit që zgjedhin të kenë fëmijë.

Pikërisht për këtë arsye, leja e babait me pagesë në Zvicër është më modeste se në shumë vende të tjera evropiane, shkruan thelocal.

Gjithashtu, jo vetëm që nuk ka mjaft ambiente të kujdesit ditor në Zvicër – duke nxitur prindërit që presin të regjistrojnë fëmijën e tyre edhe para se të lindë – por ato ekzistuese shpesh janë të shtrenjta.

“Është e habitshme të shohësh se, krahasuar me vendet e tjera, prindërit në Zvicër paguajnë shumë për kujdesin e fëmijëve jashtë shtëpisë. Qëndrimet ditore dhe parashkollorët zakonisht kushtojnë nga 110 deri në 130 CHF në ditë. Këto tarifa ndryshojnë shumë në varësi të kantonit dhe qytetit tuaj. Dhe, në varësi të asaj që fitojnë, prindërit pritet të mbulojnë nga 30 deri në 100 për qind të kësaj shume”, sipas një raporti të AXA sigurimit.

Në anën pozitive, prindërit që punojnë, fëmijët e të cilëve janë në çerdhe, mund të zbresin deri në 25,000 franga në vit nga taksat e tyre, sipas Zyrës Federale të Statistikave (FSO).

Megjithatë, “shërbimet e kujdesit për fëmijët nuk janë gjithmonë të disponueshme në numër të mjaftueshëm ose në përputhje me oraret e punës së prindërve dhe ndonjëherë nuk përdoren nga prindërit ose vetëm në një masë të kufizuar për arsye financiare”, zbuloi FSO.

“Në varësi të moshës dhe numrit të fëmijëve, paga e dytë e familjes mund të përfundojë duke u përdorur nga këto shpenzime shtesë”.

Duke pasur parasysh këto struktura sociale dhe politikash, gjetja e një ekuilibri të drejtë midis përgjegjësive profesionale dhe familjare për të dy prindërit mund të jetë e vështirë dhe disa studime tregojnë se Zvicra ka një rekord të dobët kur bëhet fjalë për llojin e balancës punë-jetë që familjet këtu gëzojnë.