Lajme

Aftësitë që duhet të zotëroni në epokën e inteligjencës artificiale, ja ndikimi në vendet e punës

Nga jeta personale e njerëzve në jetën profesionale, AI po gjen vazhdimisht mënyra për t’u integruar në rutina, ndonjëherë duke krijuar ndërprerje dhe herë të tjera duke ofruar përmirësime të rëndësishme.

Rritja e AI gjeneruese, veçanërisht pas lançimit të ChatGPT në nëntor 2022, ka ndezur diskutime të shumta rreth ndikimit të saj të mundshëm. Ndër shqetësimet më të ngutshme është zhvendosja e pritshme e punës për shkak të adoptimit të AI në tregun e punës. Pothuajse 40% e vendeve të punës në mbarë botën do të ndikohen nga AI, thotë shefi i FMN-së

“Shfaqja e inteligjencës bashkëpunuese njeri-makinë po krijon një paradigmë të re ku njerëzit nuk janë në të vërtetë i vetmi burim thelbësor i forcës në vendin e punës,” Xiaochen Zhang. themeluesi dhe shefi i AI 2030, tha për Euronews Next. Kohët e fundit, në një ngjarje në Cyrih, Kristalina Georgieva, drejtoreshë menaxhuese e Fondit Monetar Ndërkombëtar, e përshkroi ndikimin e AI si një “tsunami” që do të godasë fuqinë punëtore. Sipas Georgieva,

AI ka të ngjarë të ndikojë në 60 për qind të vendeve të punës në ekonomitë e përparuara dhe 40 për qind të vendeve të punës në nivel global, me pak kohë të mbetur për t’i përgatitur njerëzit për të. Shfaqja e inteligjencës bashkëpunuese njeri-makinë po krijon një paradigmë të re ku njerëzit nuk janë në të vërtetë i vetmi burim thelbësor i forcës në vendin e punës.

Megjithatë, pavarësisht nga këto ndryshime të afërta, epoka e IA që merr plotësisht përsipër detyrat njerëzore nuk ka ardhur ende. Sipas Zhang, në tregun aktual, njerëzit ende luajnë një rol themelor dhe makinat ende nuk i zëvendësojnë ata, me fokusin aktual më shumë në bashkëpunimin njeri-makinë. “Çdo punë potencialisht do të ridizajnohet nën konceptin e inteligjencës bashkëpunuese njeri-makinë,” tha Zhang.

“Vetë ky koncept është shumë i fuqishëm ku makina do të marrë role shumë më të mëdha se më parë, ku nuk është më një mjet, është pjesë e vetë punës,” shtoi ai, ndërsa prania e AI në vendin e punës nuk është një fenomen i ri. më shumë kërkime konfirmojnë ndikimin e tij të mundshëm në tregun e punës, veçanërisht gjatë fazës së unësimit.