Lajme

Andri Silberschmidt: “Po” marrëveshjes së sigurimeve shoqërore me Shqipërinë

Pensionistët që vendosnin ta kalonin moshën e pensionimit në Shqipëri deri tani nuk merrnin përfitimet përkatëse. Arsyeja për këtë: Zvicra nuk kishte ende një marrëveshje për sigurimet shoqërore me Shqipërinë

“Të gjithë ata që paguajnë në ndonjë skemë të sigurimeve shoqërore duhet të marrin gjithashtu përfitimet përkatëse kur të dalin në pension. Kjo nuk është gjë tjetër veçse e drejtë!

Megjithatë, pensionistët që vendosnin ta kalonin moshën e pensionimit në Shqipëri deri tani nuk merrnin përfitimet përkatëse. Arsyeja për këtë: Zvicra nuk kishte ende një marrëveshje për sigurimet shoqërore me Shqipërinë”, shkruan deputeti liberal (FDP) Andri Silberschmidt, në një postim të tij në mediat sociale.

“Prandaj është aq më shumë kënaqësi që Dhoma Nacionale e Parlamentit të Zvicrës ka ratifikuar një marrëveshje të tillë, transmeton albinfo.ch. Përveç faktit që kjo siguron pagesën e pensioneve jashtë vendit dhe shmang ngarkesat e dyfishta, kjo krijon edhe bazën për të luftuar abuzimet”, përfundon Silberschmidt.

Shqipëria kishte kërkuar nga Zvicra një gjë të tillë pesë vjet më parë, transmeton albinfo.ch. Për shkak të pandemisë së koronavirusit, lidhja e marrëveshjes ishte vonuar.

Qeveria federale pret gjithashtu që pagesa e pensioneve jashtë vendit të shtyjë një numër shqiptarësh të largohen nga Zvicra. Kjo mund të çojë në kursime, sepse këta njerëz nuk mund të marrin më përfitime suplementare, reduktime të primeve apo asistencë sociale, për shembull.