Lajme

Zvicra dhe Austria akuzojnë Serbinë për lejimin e migracionit ilegal

Siç tha ministrja e Drejtësisë për mediat, politika e vizave e shtetit ballkanik (Serbisë) ka sjellë rritjen e migrimit të parregullt

Migrimi i parregullt është rritur ndjeshëm muajt e fundit, veçanërisht ai përmes rrugës ballkanike, siç raportohet nga Departamenti Federal i Drejtësisë dhe Policisë (FDJP) i drejtuar nga Karin Keller-Sutter. Përveç masave të politikës së migracionit në nivel dypalësh dhe ndërkombëtar, plani i veprimit përfshin gjithashtu masa të përbashkëta të policisë kufitare për të frenuar përhapjen.

Ndër të tjera, Këshilltarja Federale e Zvicrës dhe ministri austriak ranë dakord për kërkime dhe operacione shtesë ndërkufitare për të luftuar trafikantët e qenieve njerëzore, transmeton albinfo.ch. Janë planifikuar patrulla të përbashkëta për trafikun hekurudhor ndërkufitar etj.

Nga ana zvicerane, kantonet dhe Zyra Federale e Doganave dhe Sigurisë Kufitare (BAZG) janë përgjegjëse për këto masa. Oficerët e ndërlidhjes sigurojnë komunikimin. Të dy shtetet do të shqyrtojnë zbatimin e planit të veprimit deri në fund të vitit 2022 dhe do të propozojnë masa të mëtejshme nëse është e nevojshme, shkruan srf.ch.

Ndryshimi në politikën e vizave

Ndërkombëtarisht, në qendër të planit janë iniciativat e përbashkëta të politikave të migracionit në nivel evropian. Austria, Zvicra, Gjermania, Kroacia dhe Sllovenia po ndërhyjnë në Komisionin Evropian me qëllim ndryshimin e politikës së vizave të vendeve të Ballkanit Perëndimor, përcjell albinfo.ch. Duke vepruar kështu, ato duan të parandalojnë që një politikë liberale e vizave të nxisë migrimin e parregullt në rrugën ballkanike.

Austria dhe Zvicra po punojnë gjithashtu drejt një ndryshimi thelbësor në sistemin evropian të azilit dhe migracionit. Këto dy shtete gjithashtu duan të përshtatin sistemin Shengen për të parandaluar migrimin dytësor. Migrimi dytësor nënkupton lëvizjen e shpejtë përpara, të refugjatëve dhe emigrantëve nga një vend në tjetrin.

Kritika ndaj Serbisë

Aktualisht fokusi është te Serbia. Siç tha ministrja e Drejtësisë për mediat, politika e vizave e shtetit ballkanik ka sjellë rritjen e migrimit të parregullt. Për shembull, tunizianët, kubanët dhe indianët mund të arrijnë lehtësisht në Beograd legalisht me avion. Nga atje ata merren nga kontrabandistët, kryesisht serbë, nëpërmjet Hungarisë në Austri, transmeton albinfo.ch. Kjo ka disa pasoja të qarta: “Në Austri, kërkesat për azil nga indianët janë rritur me 2000 për qind”, tha Keller-Sutter.

Një numër në rritje tunizianësh dhe indianësh është kapur gjithashtu kohët e fundit në kufirin zviceran.

Vetëm Austria ka numëruar 56,000 kërkesa për azil në tetë muajt e parë të këtij viti. Në të gjithë vitin 2021 ishin 40 mijë. Aplikimet nuk kanë asnjë shans, siç deklaroi ministri i Brendshëm austriak. 32,000 azilkërkues tashmë janë refuzuar. Ai foli për një “situatë pothuajse dramatike”.

Karner theksoi se në thelb ekziston një bazë e mirë për diskutim me Serbinë. Është e paqartë se pse është rritur kaq shumë migrimi i parregullt përmes Serbisë, përcjell albinfo.ch. Në mënyrë domethënëse, Keller-Sutter tregoi se aktualisht ka interesa të ndryshme për shkak të luftës në Ukrainë.