Lajme

Barcelona dëshiron të heqë nga qiradhënia të gjitha apartamentet e pushimeve deri në fund të vitit 2028

Në luftën kundër mungesës së banesave, Barcelona planifikon të heqë dhënien me qira të apartamenteve për pushime deri në fund të vitit 2028.

Të gjitha apartamentet që aktualisht u jepen me qira turistëve për qëndrime afatshkurtër mund të përdoren më pas nga banorët e qytetit, tha kryebashkiaku Jaume Collboni.

Për shkak të çmimeve të larta të qirave dhe blerjeve, administrata e qytetit është e detyruar të marrë këtë masë drastike.

“Nga viti 2029, nuk do të ketë më shtëpi pushimi siç i njohim sot në qytetin e Barcelonës. Dhe kjo do të na lejojë të sjellim 10,000 prona në tregun e qirave ose të shitjeve,” tha kryebashkiaku. Kjo do të jetë e barabartë me “ndërtimin e 10,000 shtëpive”, theksoi ai.

Collboni vuri në dukje se çmimet e qirave në kryeqytetin katalanas janë rritur me pothuajse 70 për qind dhe çmimet e blerjeve me rreth 40 për qind gjatë dhjetë viteve të fundit. Prandaj, administrata e qytetit është e detyruar të marrë masa drastike me dekret për të siguruar akses në banesa të përballueshme.

Licencat ekzistuese nuk do të rinovohen pas skadimit të tyre. “Nuk mund të lejojmë që shumica e të rinjve që duan të largohen nga shtëpia e prindërve të detyrohen të largohen nga Barcelona”, tha politikani socialist. Masa nuk do t’i japë fund mungesës së banesave brenda natës. “Këto probleme kërkojnë kohë. Por me këtë masë po shënojmë një pikë kthese.”

Pakënaqësia me turizmin masiv po rritet me shpejtësi në Spanjë. Së fundmi ka pasur protesta të mëdha në pikat e nxehta turistike si Barcelona, ​​Mallorca dhe Ishujt Kanarie.

Atje, numri në rritje i vizitorëve fajësohet veçanërisht për mungesën e banesave të përballueshme, por edhe për shkatërrimin e mjedisit, bllokimin e trafikut, mbipopullimin, rritjen e çmimeve dhe mungesën e ujit, si dhe për mbingarkimin e sektorit shëndetësor dhe depozitimin e mbeturinave./SRF