Lajme

BE-ja pranon të nisë procesin e aplikimit për vizë Shengen vetëm në formë dixhitale

Shtetasit e jo-BE-së që kanë nevojë për vizë Shengen për të udhëtuar në vendet evropiane së shpejti do të mund të aplikojnë online, pasi Këshilli i BE-së dhe Parlamenti Evropian njoftuan një marrëveshje të martën

Sistemi i ri i miratuar “përkohësisht” nga Këshilli i BE-së dhe Parlamenti Evropian do të prezantojë mundësinë për të aplikuar për vizë online dhe do të zëvendësojë ngjitësin aktual të vizave në pasaporta me një vizë dixhitale, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Sipas një deklarate për shtyp nga Këshilli i BE-së që shpalli marrëveshjen, “qëllimi i propozimit është i dyfishtë: të bëhet më efikase procedura e aplikimit për vizë dhe të përmirësohet siguria e zonës Shengen”.

Mund të duhet ende pak kohë përpara se një vizë e re dixhitale Shengen të shohë dritën e ditës, megjithatë, marrëveshja ende duhet të miratohet nga shtetet anëtare të BE-së përpara se të fillojë procesi zyrtar i miratimit në Këshill dhe Parlamentin Evropian, përcjell tutje albinfo.ch.

“Viza dixhitale do ta bëjë procesin e aplikimit më të lehtë për udhëtarët, thjeshton procedurën administrative dhe rrit sigurinë e zonës Shengen duke reduktuar për shembull rrezikun e falsifikimit dhe vjedhjes së afisheve të vizave,” tha Maria Malmer Stenergard, Ministre suedeze për Migracionin.

Kush ka nevojë për vizë Shengen?

Viza Shengen kërkohet për personat që nuk përfitojnë nga rregulli 90-ditor.

Shtetasit e vendeve të treta, si Afrika e Jugut, India, Pakistani dhe Sri Lanka kanë nevojë për vizë Shengen për të vizituar Evropën.

Ato nuk janë të nevojshme për shtetasit e tjerë jo të BE-së si britanikët, amerikanët, kanadezët ose australianë që përfitojnë nga ‘rregulli 90-ditor’ – i cili lejon grupe të caktuara të kalojnë deri në 90 ditë në çdo 180 në BE ose zonën Shengen pa nevojiten për vizë. Këtu mund të shihni listën e plotë të vendeve që kanë nevojë për vizë Shengen.

Viza Shengen lejon qëndrimin për turizëm ose vizita familjare (por jo punë) në 26 vende evropiane deri në 90 ditë në çdo periudhë 6-mujore. Njerëzit që vijnë për një udhëtim pune ose konferencë/takim aplikojnë për një vizë biznesi Shengen.

Kushdo që dëshiron të qëndrojë më gjatë, ose të punojë gjatë kohës që është atje, do të duhet të marrë një vizë nga vendi që synon të vizitojë – ose një vizë pune ose vizë vizitori në varësi të qëllimit të qëndrimit të tyre, përcjell tutje albinfo.ch.

Ku aplikohet viza Shengen?

Pasi të jetë rënë dakord, sistemi do të përdoret nga vendet që janë pjesë e zonës Shengen pa kufij.

Këto përfshijnë vendet e BE-së, duke përjashtuar Irlandën (e cila u largua) dhe Bullgarinë, Rumaninë, Kroacinë dhe Qipron (të cilat nuk lëshojnë viza Shengen). Islanda, Norvegjia, Lihtenshtajni dhe Zvicra, të cilat nuk janë anëtarë të BE-së, por kanë nënshkruar Konventën e Shengenit, do të jenë gjithashtu pjesë e sistemit të ri.

Si do të funksionojë sistemi i ri?

Proceset e bazuara në letër kërkojnë që aplikantët të udhëtojnë në konsullata për të dorëzuar aplikimin dhe për të marrë pasaportat e tyre me vizë, një procedurë që “u rezultoi problematike gjatë pandemisë COVID-19”, tha më parë Komisioni Evropian.

Disa vende të BE-së kanë filluar tashmë të kalojnë në sisteme dixhitale, por jo të gjitha pranojnë pagesa online për tarifat e vizave.

Disa detaje të skemës së re u publikuan të martën:

Me disa përjashtime, aplikimet për viza Shengen do të bëhen përmes një uebsajti të ri të vetëm, i cili do t’i përcjellë ato në sistemet përkatëse kombëtare të vizave.

Në këtë platformë, aplikantët për vizë do të jenë në gjendje të prezantojnë të gjitha të dhënat përkatëse, të ngarkojnë kopje elektronike të dokumenteve të tyre të udhëtimit dhe mbështetës dhe të paguajnë tarifat e vizave.

Aplikantët do të njoftohen gjithashtu për vendimet në lidhje me vizën e tyre.

Paraqitja personalisht në konsullatë në parim do të jetë e nevojshme vetëm për aplikantët për herë të parë, personat, të dhënat biometrike të të cilëve nuk janë më të vlefshme dhe ata me një dokument të ri udhëtimi.

Sipas rregullave të reja të propozuara, vizat do të lëshohen në format dixhital, si një barkod 2D, i nënshkruar në mënyrë kriptografike. Kjo ka për qëllim të reduktojë rreziqet e sigurisë që lidhen me ngjitësit e vizave të falsifikuara dhe të vjedhura, përcjell tutje albinfo.ch.

Duke shpjeguar lëvizjen, Komisionerja e BE-së për Çështjet e Brendshme, Ylva Johansson tha më parë: “Gjysma e atyre që vijnë në BE me vizë Shengen e konsiderojnë aplikimin për vizë të rëndë, një e treta duhet të udhëtojnë distanca të gjata për të kërkuar vizë. Është koha e fundit që BE-ja të ofrojë një platformë të shpejtë, të sigurt dhe të bazuar në internet për aplikimin e vizave të BE-së për qytetarët e 102 vendeve të treta që kërkojnë vizë afatshkurtër për të udhëtuar në BE”.

Bazuar në diskutimin midis Parlamentit Evropian dhe Këshillit, Komisioni mund të fillojë zhvillimin e platformës në vitin 2024 dhe ta bëjë atë funksionale në vitin 2026. Më pas, vendet e BE-së do të kenë pesë vjet kohë për të hequr gradualisht portalet kombëtare dhe për të kaluar në sistemin e përbashkët online.

Ndonjë ndryshim tjetër i vizës?

Viza Shengen është e ndryshme nga ETIAS (Autorizimi Evropian i Informacionit të Udhëtimit), i cili aktualisht është në zhvillim e sipër.

Sistemi ETIAS do të përdoret nga shtetas jo të BE-së, të cilët janë të përjashtuar nga vizat – për shembull britanikët, amerikanët, kanadezët dhe australianë që përfitojnë nga rregulli 90-ditor – por që do të duhet të aplikojnë për një autorizim udhëtimi përpara udhëtimit të tyre.

Heqja e vizave ETIAS do të kushtojë 7 euro dhe do të jetë falas për personat nën moshën 18 vjeç e sipër 70. Pasi të aplikohet, do të jetë e vlefshme për tre vjet.

Data e fillimit për këtë është vonuar disa herë – siç ka bërë ndryshimi tjetër i propozuar i kufirit të BE-së, Sistemit të hyrjes dhe daljes (EES) – por aktualisht është planifikuar të hyjë në fuqi në 2024.