Tematike

Betejat alpine: Delet zvicerane luftojnë shkurret pushtuese

Meqenëse delet Engadine pothuajse nuk fitojnë yndyrë, ato ishin me pak interes për shumicën e mbarështuesve dhe kjo racë e vjetër alpine pothuajse u shua në shekullin e 20-të.

Shkurret kanë zhdukur 7% të kullotave në Alpet zvicerane në tri dekadat e fundit. Rajonet e tjera malore po përballen me të njëjtin problem. Në rrënjë të kësaj çështje është alderi i gjelbër, një shkurre me rritje të shpejtë që rritet në pemë të vogla. Një projekt tregon se çfarë mund të bëhet për të luftuar këtë bimë pushtuese.

Delja Engadine lëviz pa mundim në një shpat të pjerrët. Por diçka nuk shkon, ndoshta një degë e mprehtë e kapur në thundrën e saj?

Erika Hiltbrunner, biologe, përgjigjet. Pa efekt – kafsha vazhdon të bërtasë. Derisa më në fund merr përgjigjen që donte: një fryrje më e qetë, disa nota më të larta, më delikate. Tingulli i një qengji që kërkon nënën e tij.

Qengji i ri Engadine është ende duke pirë qumësht; nëna e saj po ha lëvoren e shkurreve të alderit të gjelbër që rriten përreth. Përtypja është mënyra se si delet Engadine kontribuojnë në biodiversitetin në këtë shpat në luginën Ursern në Zvicrën qendrore, përcjell Albinfo.ch.

Pa yndyrë, pa interes

Meqenëse delet Engadine pothuajse nuk fitojnë yndyrë, ato ishin me pak interes për shumicën e mbarështuesve dhe kjo racë e vjetër alpine pothuajse u shua në shekullin e 20-të. Tani, megjithatë, këto krijesa me veshë të flokeve po përjetojnë një rikthim të vogël. Kjo për shkak se ato janë elastike dhe të besueshme – dhe sepse mishi me pak yndyrë është i kërkuar sot. Por ndoshta pasuria e tyre më e rëndësishme janë zakonet e tyre të të ngrënit. Racat e tjera, si delet e përhapura të Alpeve të Bardha, hanë vetëm bar. Por delet Engadine shkojnë për shkurre.

“Një dele Engadine që nuk ka parë kurrë një verr të gjelbër më parë, vjen këtu dhe fillon të hajë”, thotë Hiltbrunner.

Ajo është drejtoreshë menaxhuese e Stacionit të Kërkimeve Alpine Furka, ALPFOR, e cila është e lidhur me Universitetin e Bazelit dhe është ekologe e bimëve. Dhe ajo është dashuruar me këto kafshë të besueshme gjatë viteve.

Mbi 400,000 dele në Zvicër

Kullotat alpine zvicerane po zhduken nën gëmusha të një sërë shkurresh. Por verri i gjelbër shquhet si veçanërisht i egër.

Agjencia e kërkimeve bujqësore Agroscope, e cila është e lidhur me Zyrën Federale për Bujqësi, shkruan: “Kudo që të zërë kjo kaçubë, biodiversiteti zvogëlohet menjëherë”.

Duke shtuar problemin, alderi i gjelbër është deri tani shkurre më e zakonshme në rajonin alpin.

Hiltbrunner vëren se aty ku ka “rritje të dendur të alderit të gjelbër”, ka 62% më pak specie bimore sesa në kullotat e hapura të luginës Ursern.

Shkelja e shkurreve të alderit të gjelbër nuk është problem vetëm në Zvicër. “Kjo specie po përhapet në të gjithë gamën alpine, në Pyrenees dhe Karpatet,” thotë Hiltbrunner.

“Por ka edhe nëngrupe alder jeshil në Himalajet dhe Amerikën e Veriut që mund të jetë një problem”.

Në Francë, për shembull, Hiltbrunner thotë se shkelja trajtohet duke prerë alderin e gjelbër. Por bima është një e mbijetuar: ajo zë përsëri rrënjë lehtësisht. Thjesht prerja e tij ka shumë pak efekt./Albinfo.ch