Tematike

Çdo i gjashti azilkërkues është bebe

Ndihma zvicerane për refugjatë gjithashtu vërejti se gratë refugjate nga Eritreja në veçanti lindën fëmijë shpejt pas mbërritjes në Zvicër

Refugjatët shpresojnë të kenë shanse më të mira për të fituar azilin me një të porsalindur në Zvicër. Nga perspektiva e autoriteteve, ky është një supozim i gabuar.

Deri në fund të nëntorit të këtij viti, 18 mijë njerëz janë pranuar si azilantë në Zvicër. Megjithatë, vetëm një pjesë e tyre mbërritën në Zvicër. Në vitin 2017, 2897 refugjatë, ose një në gjashtë persona gjatë procesit të azilit kanë lindur në Zvicër. Këta janë fëmijët e familjeve të refugjatëve. Ata marrin automatikisht statusin e njëjtë të azilit si nënat e tyre, përcjell albinfo.ch.

Ata janë veçanërisht të shumtë në mesin e eritreanëve, siç raportoi “10 vor 10” në SRF. Sipas kësaj, 3,138 njerëz nga ky shtet kanë aplikuar për azil në vitin aktual. Vetëm 373 e bënë këtë në kufi. 601 u sollën në Zvicër nga një shtet tjetër i Dublinit dhe 754 u bashkuan me familjet e tyre. Rreth 1200 u lindën këtu.

Ndihma zvicerane për refugjatë gjithashtu vërejti se gratë refugjate nga Eritreja në veçanti lindën fëmijë shpejt pas mbërritjes në Zvicër. “Kjo për fat të keq është shumë e zakonshme”, thotë zëdhënësi Michael Flückiger. Me sa duket, besimi në komunitetin eritrean është se mund të rriten shanset për një vendim pozitiv të azilit.

Megjithatë, ky supozim është i gabuar, siç është thënë nga Sekretariati Shtetëror për Migracionin. Kjo nuk do të ndikonte në procesin e azilit në asnjë mënyrë nëse gratë refugjate kishin një fëmijë gjatë procesit të azilit. Për më tepër, Sekretariati i Shtetit nuk donte të komentonte mbi fenomenin.

Megjithatë, ka shumë të sapolindur në mesin e eritreanëve në procesin e azilit, siç tregohet nga numrat e Sekretariatit Shtetëror për Migracionin. Pjesa e tyre është më e larta në mesin e refugjatëve nga Republika Popullore e Kinës, ku 100 prej 277 personave kanë lindur në procesin e azilit në vitin 2017 në Zvicër. Në vendin e dytë është Etiopia. Në terma absolutë, numri i të sapolindurve është më i lartë midis eritreasve (1208), sirianëve (467), afganëve (216) dhe somalezëve (169).

“Duhet t’u bëhet e qartë refugjatëve se ata nuk mund të rrisin shanset e tyre nëse lindin fëmijë shpejt”, tha Michael Flückiger nga ndihma zvicerane për refugjatët.

Në total, shumë më pak refugjatë në Zvicër kanë kërkuar azil në vitin 2017. Konfederata numëronte fillimisht 25,000 refugjatë, në fakt ishin disa mijë më pak deri në fund të nëntorit. Numri i aplikimeve është në nivelin më të ulët në shtatë vjetët e fundit. Një arsye është se më pak njerëz kanë ardhur në Itali nëpërmjet detit.