Lajme

Çfarë do të bënte Kosova pa diasporën, sipas medias zvicerane (VIDEO)

Çdo të ndodhte me Kosovën nëse shqiptarët etnikë në Zvicër do të ndalonin kthimin e parave? Ata i mbështesin të afërmit e tyre në vendin e Ballkanit për dekada, por gjeneratat e reja mund të mos e vazhdojnë praktikën?

  • Kosova është vendi i dytë më i varfër në Evropë, që vuan nga papunësia e lartë dhe mungesa e investimeve.

Dërgesat nga diaspora në Gjermani, Zvicër dhe vendet nordike sigurojnë rreth 17% të produktit të brendshëm bruto, ndërsa ndihma ndërkombëtare e donatorëve zë rreth 10% shtesë. Qeveria zvicerane kontribuon një total prej 80 milionë CHF (79 milionë dollarë) për periudhën 2017-2020, shkruan swiss.info

Kosovarët janë larguar nga vendi i tyre për të gjetur punë në Perëndim për breza. Por, një herë jashtë vendit, shumë e kuptojnë se është më e vështirë për të mbajtur kulturën e tyre të gjallë në një tokë të huaj. Shumë të rinj kosovarë, të cilët kanë lindur në Zvicër ose janë shpërngulur në moshë të re, nuk flasin shqip. Jeta në atdheun e tyre stërgjyshor mund të ndjehet e huaj.

Kosovarët që jetojnë në Zvicër dhe kthehen për verë për t’u rikthyer me familjet e tyre, njihen me dashuri si “Schatzis” (që do të thotë “dashur”). Ata kanë lidhje të forta emocionale me atdheun.

Vizitat e tyre gjallërojnë ekonominë lokale çdo vit për disa muaj. Restorantet dhe rrugët e blerjeve janë plot në qytetet më të mëdha: Prizreni, Prishtina dhe Peja. Frangat e tyre zvicerane shkojnë shumë dhe shumë njerëz qëndrojnë në hotele pa vlera që kushtojnë një pjesë të asaj që do të paguanin në shtëpi.

Ndërsa shumë kosovarë zviceranë vijnë me makinë, stacionet e benzinës bëjnë një tregti të zhurmshme pasi turneu “Schatzis” në vend për të vizituar atraksione turistike, përfshirë monumente të heronjve të luftës. Disa madje blejnë apartamente ose madje ndërtojnë shtëpi të zbukuruara për verërat e tyre verore, duke i dhënë një shtysë industrisë së ndërtimeve, shkruan media zvicerane, përcjell albinfo.ch.

www.swissinfo.ch