Lajme

Cilat do të jenë sfidat në transportin hekurudhor në Zvicër më 2024

Puna e ndërtimit të hekurudhave vitin e ardhshëm do të shkaktojë mbylljen e përkohshme të linjave të ndryshme në Zvicër, duke rezultuar në sfida të mëdha për operatorët hekurudhor të mallrave

Seksionet e linjës Simplon nga kantoni Valais në Zvicrën jugore deri në Milano, Itali, do të mbyllen plotësisht nga pala italiane deri në tre muaj vitin e ardhshëm, njoftoi SRF të hënën, përcjell albinfo.ch.

Situata do të ndërlikohet gjithashtu në gusht për trafikun e mallrave në linjën Gotthard: do të ketë rindërtime të disa hapësirave në Chiasso dhe në Bellinzona, do të ketë vetëm një pistë të disponueshme në të njëjtën kohë. Për më tepër, gjatë verës janë planifikuar punë ndërtimore në veri të Alpeve.

Një listë nga Zyra Federale e Transportit (FOT) zbulon gjithsej 15 projekte ndërtimi në aksin veri-jug, shumë prej të cilave përfshijnë “mbyllje të plotë”. “Situata operative në transportin e mallrave është dhe mbetet e vështirë,” thotë Andreas Windlinger nga FOT, transmeton albinfo.ch.

Ndërtimi është gjithashtu duke u zhvilluar në Gjermani përgjatë gjithë korridorit hekurudhor Rhine-Alpine. Zvicra ka përfunduar lidhjen hekurudhore të re përmes Alpeve (NRLA) veri-jug, por puna e ndërtimit është ende në vazhdim jashtë vendit, tha Windlinger. Kjo do të vazhdojë intensivisht, veçanërisht në Gjermani, deri në vitin 2040, por tre vjetët e ardhshme do të jenë veçanërisht sfiduese.

Ajo që është e re për Zvicrën, disa rrugë do të mbyllen plotësisht për riparime dhe zgjerime. Kjo po bëhet aktualisht për herë të parë në zonën e Luginës së Rhine St Gallen.

Është e vështirë të shmangësh mbylljet, thotë FOT. Orari është aq i ngushtë, edhe gjatë natës, saqë vështirë se është e mundur të ndërtohet me efikasitet pa mbyllje. Prandaj, zyrtarët hekurudhorë shohin vetëm hapësirë të kufizuar për zgjidhje alternative.

Përveç nevojës për mirëmbajtje, problemi përkeqësohet më tej nga mungesa e punëtorëve të kualifikuar. Vendet e ndërtimit të natës nuk janë shumë tërheqëse si vend pune kur hekurudha është në funksion, thotë Urs Huber nga sindikata e punëtorëve hekurudhorë SEV.

Prandaj, mbylljet më të plota me punë gjatë ditës janë më interesante për kompanitë e ndërtimit dhe punonjësit. “Për shkak të sigurisë dhe për të qenë në gjendje për të rekrutuar njerëz të rinj”, thotë Huber.