Lajme

Të bërit biznes: Ku renditen qytetet zvicerane

SHBA ka pesë qendra financiare në top 10-shen globale, ndërsa Evropa tërhiqet vetëm në dy, por si renditen qytetet evropiane mes tyre?

Në peizazhin me zhvillim të shpejtë të financave globale, qytetet evropiane janë në konkurrencë të ashpër për t’u vendosur si qendra të fuqishme financiare, një etiketë tërheqëse që mund të sjellë me vete investime thelbësore nga pronarët e bizneseve dhe vëmendje të shtuar nga politikëbërësit.

Në një renditje të re nga Indeksi i Qendrave Financiare Globale (GFCI), shtatë qytete evropiane përfshihen në 20 qendrat më të mira financiare në botë, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.

Ndërsa SHBA dominon në fundin e sipërm të listës, me Nju Jorkun që zë vendin e parë, Londra vazhdon të kryesojë në Evropë.

Ajo është mbyllur paksa në Big Apple në krahasim me renditjen e vitit të kaluar dhe renditet e dyta globalisht, por është vetëm pak përpara Singaporit dhe Hong Kongut në vendin e tretë dhe të katërt respektivisht.

Si ecin qytetet e tjera evropiane dhe cilët janë faktorët që e bëjnë një qytet një qendër financiare konkurruese?

Gjeneva e Zvicrës është i vetmi qytet tjetër evropian që i bashkohet kryeqytetit britanik në top 10.

Duke rritur vlerësimin e saj me 29 pikë, Gjeneva ka tejkaluar rivalët e saj financiarë gjatë vitit të kaluar, sipas GFCI, duke u ngjitur nga vendi i 23-të në vendin e 10-të.

Qyteti zviceran është vetëm pesë pikë prapa vendit të pestë, i zënë nga San Francisko.

Analistët përmendin mjedisin rregullator të Zvicrës dhe nivelet e ulëta të korrupsionit, si avantazhe të mëdha për fuqinë financiare të qyteteve të saj.

Kryeqyteti financiar i BE-së kalon Parisin

Frankfurt, shtëpia e Bankës Qendrore Evropiane, ka rrëmbyer vendin e tretë të parë evropian nga Parisi në raportin e fundit.

I njohur si Qyteti i Euros, Frankfurt është gjithashtu shtëpia e bankës qendrore të Gjermanisë: Bundesbank.

Qendra financiare gjermane u ngjit nga vendi i 17-të në të 14-tin globalisht në GFCI, ndërsa Parisi ra nga vendi i 14-të në të 15-tin. Megjithatë, vetëm një pikë vlerësimi i ndan ata.

Frankfurt është gjithashtu në mesin e 15 qyteteve që pjesëmarrësit në anketë presin të fitojnë në rëndësi.

Qytetet evropiane që përfundojnë në top 20 janë Luksemburgu (16), Cyrihu (18) dhe Amsterdami (19).

Gjermania ka pesë qytete në top 50

Gjermania është kombi më i fortë evropian kur bëhet fjalë për të parë renditjen sipas vendit.

Pavarësisht se asnjëri prej tyre nuk përfshihet në top 10, Gjermania ka pesë qytete në listën e 50 më të mirëve në botë, më së shumti nga çdo vend evropian.

Përveç Frankfurtit, Berlini u ngjit nga vendi i 26-të në vendin e 23-të, ndërsa Munihu nga vendi i 18-të në vendin e 26-të.

Shtutgarti u ngjit pak nga vendi i 47-të në vendin e 46-të, ndërsa Hamburgu ra nga vendi i 43-të në vendin e 49-të.

Zvicra është kombi evropian me qytetet e radhës më të përfshira në top 50, me Luganon që renditet në vendin e 47-të. Mbretëria e Bashkuar ka dy me Edinburgun në vendin e 34-t.

Qytetet e tjera evropiane që përfshihen në top 50 janë Irlanda (e 25-ta), Stokholmi i Suedisë (40), Oslo i Norvegjisë (42), Milan i Italisë (45), Madridi i Spanjës (48) dhe Helsinki i Finlandës (50).

Rezultatet e tyre individuale janë grupuar ngushtë së bashku, duke sugjeruar ndryshime të mundshme në raportin e ardhshëm të GFCI-së.

Varësitë e Kurorës britanike bëjnë prerjen, por ka një ndarje të dukshme Lindje-Perëndim

Vlen të përmenden gjithashtu tre varësitë e Kurorës britanike, të cilat secili zë një vend në 60 vendet e para. Jersey, Guernsey dhe Isle of Man renditen respektivisht në vendin e 52, 58 dhe 59. Ata nuk janë pjesë e Mbretërisë së Bashkuar, por janë zotërime vetëqeverisëse të Kurorës britanike.

GFCI e kategorizon Evropën në dy grupe: Evropën Perëndimore, dhe Evropën Lindore dhe Azinë Qendrore, duke treguar një ndarje të qartë midis Lindjes dhe Perëndimit. Deri në vendin e 60-të në listë, të gjitha qendrat më të mira financiare të Evropës janë në grupin e Evropës Perëndimore.

Astana e Kazakistanit renditet e 60-ta, duke mbajtur vendin më të lartë në grupimin e Evropës Lindore dhe Azisë Qendrore. Praga është e radhës në vendin e 79-të dhe më pas Talini në vendin e 87-të.

Larg Evropës, SHBA-ja shënoi një pikë të lartë, me pesë qendra financiare në top 10, duke reflektuar fuqinë e ekonomisë amerikane. Qendrat kryesore kineze u shfaqën gjithashtu në top 20.

Çfarë e bën një qendër të mirë financiare?

Sipas GFCI 34, reputacioni i një qyteti dhe mjedisi i biznesit kanë një korrelacion të rëndësishëm me konkurrencën e tij financiare.

Raporti zbuloi se Indeksi i Perceptimit të Korrupsionit dhe Indeksi i Lirisë Ekonomike të Botës demonstrojnë lidhjen: Vlerësimi i një qyteti si qendër financiare rritet në përputhje me rritjen e lirisë ekonomike dhe uljen e perceptimit të korrupsionit.

Markimi i një qyteti është gjithashtu një faktor i rëndësishëm që ndikon në konkurrencën e qendrave financiare. Analistët thonë se një reputacion pozitiv i qytetit, i ndërtuar përmes faktorëve të tillë si siguria, stabiliteti, ofertat kulturore dhe cilësia e jetës, mund të tërheqë biznese, profesionistë dhe investitorë.