Koronavirusi: çast pas çasti

Çka ndryshon gjatë korrikut në Zvicër

Nga futbolli te lejimet për kujdestarët, dhe sigurisht masat e koronavirusit, kjo është ajo që pritet të ndryshojë në korrik 2021

Tani jemi duke hyrë zyrtarisht në gjysmën e dytë të vitit 2021. Këtu janë disa nga ndryshimet më të rëndësishme që do të hyjnë në fuqi nga korriku 2021.

Masat për kovid

Efektive në 26 qershor dhe 28 qershor, Zvicra ka vendosur të relaksojë një sërë masash të koronavirusit.

Kjo përfshin rregulla të brendshme si ato për maska, restorante, punë nga shtëpia dhe ngjarje, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Rregullat e udhëtimit

Ndryshimet e përhapura të rregullave të udhëtimit gjithashtu hynë në fuqi në fund të qershorit, duke përfshirë lejimin e njerëzve të vaksinuar dhe të rikuperuar nga vendet jo-evropiane të kthehen në Zvicër për herë të parë në më shumë se një vit.

Ka pasur edhe disa ndryshime të rëndësishme të rregullave për ata që dëshirojnë të shkojnë jashtë vendit.

Përveç shtrirjes së kartës së imunitetit të BE-së, vendet në të gjithë Evropën kanë zbutur rregullat e tyre, me zviceranët që tani lejohen të hyjnë në një larmi vendesh.

Hyrja, maskat dhe klubet e natës: Cilat janë rregullat në disa nga destinacionet e preferuara të pushimeve në Zvicër?

Më shumë mbështetje për të afërmit e kujdestarisë

Nga 1 korriku, pjesa e dytë e ndryshimeve të ligjit të qeverisë federale për përmirësimin e kushteve për njerëzit që kanë nevojë të pushojnë nga puna për t’u kujdesur për të afërmit e sëmurë do të hyjë në fuqi.

Prindërit mund të marrin 14 javë pushim për t’u kujdesur për fëmijët e sëmurë rëndë.

Ndihma paguhet në formën e shtesave ditore.

Ai arrin në 80 përqind të të ardhurave normale, por jo më shumë se 196 franga në ditë.

Në të njëjtën kohë, prindërit mbrohen nga largimi nga puna dhe e drejta e tyre për pushime nuk mund të ulet.

Vala e parë e ndryshimeve hyri në fuqi më 1 janar dhe garantoi pagimin e pagave në rast të mungesave të punës afatshkurtër, një zgjerimi të kredive të kujdesit dhe shtesë të kujdesit intensiv për qëndrimet në spital, përcjell tutje albinfo.ch.

Lëshohet leja e kalimit dixhital të BE-së

Kjo pas leje udhëtimi dixhitale duhet t’i bëjë gjërat pak më të lehta nëse dilni jashtë vendit.

Zyrtarisht certifikata e BE-së Covid-19, siç dihet, nis në të gjithë bllokun më 1 korrik.

Nga ajo datë, njerëzit që mund të tregojnë se janë vaksinuar plotësisht mund të udhëtojnë kudo brenda BE-së ose zonës Shengen pa pasur nevojë të ndjekin disa masa shëndetësore, të tilla si karantinimi ose testimi. Por vini re se masa të rrepta mbeten në fuqi për vendet e “variantit të virusit”, i cili aktualisht përfshin Portugalinë.

Ndërsa Zvicra nuk është anëtare e BE-së ajo do të aderojë në kornizë.

Pak konfuze, disa kombe tashmë e pranojnë atë. Të enjten, 24 qershor, Norvegjia lehtësoi rregulloret për të lejuar vizitorët nga 12 vendet e BE të udhëtojnë duke përdorur certifikatën e BE për Covid. Për pjesën tjetër, do të jetë në dispozicion nga 1 korriku.

Së bashku me Zvicrën, leja e BE së shpejti do të jetë e vlefshme në vende të tilla si Austria, Belgjika, Bullgaria, Qipro, Kroacia, Danimarka, Estonia, Finlanda, Franca, Gjermania, Greqia, Hungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luksemburgu, Holanda, Polonia, Portugalia, Republika Çeke, Rumania, Mbretëria e Bashkuar, Sllovakia, Sllovenia, Spanja, Suedia, si dhe Islanda, Lihtenshtajni, Norvegjia.

Zvicra bëhet e mirë në futboll?

Ky mund të jetë ndryshimi më i madh në listë, a është ky muaji kur Zvicra tregon se mund të konkurrojë me më të mirët prej tyre?

Pas fitores shokuese të Zvicrës ndaj Francës të hënën, skuadra kombëtare e Zvicrës do të ndeshet me Spanjën të Premten për një vend në gjysmëfinale.

Ndryshimet në Ligjin e Sigurimit të Papunësisë hyjnë në fuqi në korrik

Ndryshimet në Ligjin e Sigurimit të Papunësisë (LACI) kanë hyrë në fuqi më 1 Korrik. Rishikimi i LACI thjeshton dispozitat që lidhen me uljen e sigurimit të papunësisë, orarin e punës (RHT) dhe lejimin e motit të keq (INTEMP); gjithashtu zvogëlon barrën administrative mbi kompanitë.

Në të njëjtën kohë, ndryshimet krijojnë bazën ligjore për zbatimin e strategjisë së qeverisjes elektronike në fushën e sigurimit të papunësisë (UI), përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI