Lajme

Çka nëse harroni të paguani faturat në Zvicër?

Nëse harroni të paguani faturat tuaja mujore, ose shpesh i paguani me vonesë, automatizimi i pagesave tuaja është një opsion i mirë për ju. Ne shpjegojmë se si ta bëni këtë përmes bankës suaj zvicerane

Kur fletëpagesat e vjetra të kuqe dhe portokalli ishin në përdorim deri në fund të vitit 2022, pagesa e faturave dikur ishte një punë e rëndë: duhej të identifikoheshe në llogarinë tënde bankare dhe të futje të gjithë informacionin me dorë. Nëse keni pasur disa fatura, duhet ta kalonit këtë proces çdo herë.

Nga 30 qershori, kjo mënyrë pagese u hoq gradualisht dhe u zëvendësua nga faturat e reja QR, të cilat ishin bërë mënyra e vetme e pagesës në bankat zvicerane nga 1 tetori, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Kjo metodë është pa dyshim më efikase dhe më miqësore për përdoruesit, përveç nëse, sigurisht, nuk dini se si të skanoni kodin QR, në këtë rast ju ende po i paguani faturat në mënyrën e mundimshme dhe manuale.

Megjithatë, nëse jeni tip harrues, edhe formularët e koduar me QR nuk do të sigurojnë që të paguani faturat tuaja në kohë.

Nëse dëshironi të siguroheni që kjo të bëhet në kohën e duhur, ju keni një mundësi për të vendosur një debitim direkt për pagesat e rregullta – për shembull, për qiranë ose hipotekën tuaj, kartat e kreditit, shërbimet e telekomit, shërbimet komunale dhe fatura të tjera periodike.

Kjo mund të bëhet pavarësisht nëse shuma që do të debitohet është gjithmonë e njëjtë apo ndryshon çdo herë.

Të gjitha bankat zvicerane ofrojnë këtë sistem të automatizuar debiti, i cili quhet LSV (për Lastschrift Verfahren në gjermanisht).

Në PostFinance, kjo quhet CH-DD (Debitimi Direkt Zviceran), përcjell tutje albinfo.ch.

Si funksionon?

Për të përfituar nga ky shërbim, fillimisht duhet të konfiguroni sistemin e automatizuar të debitimit direkt që autorizon një kompani të caktuar të tërheqë pagesat e përsëritura nga llogaria juaj bankare.

Fillimisht duhet të plotësoni një formular të autorizimit të debitit, duke dhënë informacione të tilla, si IBAN-i i llogarisë, nga e cila do të bëhen tërheqjet etj.

Shumë kompani zvicerane kanë formularë standardë të porosisë së debitimit direkt që do t’ju dërgojnë për t’i plotësuar.

Pasi të jetë bërë kjo, dërgoni këtë formular autorizimi LSV në bankën tuaj; nëse jeni klient i PostFinance, dërgoni formularin CH-DD tek kompania që ju autorizoni të debitojë llogarinë tuaj.

Ekziston gjithashtu një mënyrë tjetër për të marrë faturat periodike të paguara automatikisht nga banka: mund të vendosni një ‘urdhër të përhershëm’ në internet (Dauerauftrag në gjermanisht, mandat permanent në frëngjisht dhe ordine permanente në italisht).

Për ta bërë këtë, ju vendosni emrin dhe IBAN-in e kompanisë, në të cilën do të bëhen pagesat automatike, si dhe shumën dhe datën e tërheqjes çdo muaj.

Ndryshe nga sistemi LSV, ku shumat për t’u debituar mund të ndryshojnë nga muaji në muaj (siç janë pagesat me kartë krediti), shumat duhet të jenë të njëjta kur vendosni urdhra të përhershëm— funksionon më mirë për pagesat e qirasë ose hipotekës. Nëse këto shuma ndryshojnë me kalimin e kohës, atëherë do t’ju duhet të modifikoni porosinë në përputhje me rrethanat, përcjell tutje albinfo.ch.

A ekziston rreziku i tërheqjeve të paautorizuara?

Ky është një shqetësim i arsyeshëm, pasi me LSV ju në thelb po u jepni palëve të treta leje të futen në llogarinë tuaj bankare.

Megjithatë, rreziku që kjo të ndodhë është shumë i ulët. Kjo sepse përpara se të bëni një tërheqje, çdo kompani që ka autorizimin LSV në llogarinë tuaj do t’ju dërgojë një faturë me shumën që do të debitojë. Ju keni mundësinë ta kundërshtoni atë brenda 30 ditëve nëse mendoni se shuma është e gabuar.

Ju gjithashtu mund të përfundoni LSV dhe porosinë e përhershme në çdo kohë nëse vendosni që pagesa manuale është më shumë sipas dëshirës tuaj.