Lajme

Cyrih: Debat mbi shpëtimin e hebrenjve në Shqipëri

Organizata e Studentëve dhe Alumni-ve Shqiptarë nga Berlini ka zhvilluar një projekt me këtë temë, i cili do të prezantohet para audiencës zvicerane

Shpëtimi i familjeve hebreje nga familjet shqiptare gjatë Luftës së Dytë Botërore është një histori unike. Organizata e Studentëve dhe Alumni-ve Shqiptarë, me seli në Berlin, ka zhvilluar një projekt me këtë temë, i cili do të prezantohet para audiencës zvicerane të enjten, më 5 tetor 2023, nga ora 18:30 në Hotel Spirgarten.

Në një kohë kur qëndrimet antisemite dhe çnjerëzore janë ende të pranishme në Zvicër dhe Evropë, përcjellja e këtyre historive të rezistencës dhe guximit civil është më e rëndësishme se kurrë, thuhet në njoftimin e organizatorit, shkruan albinfo.ch.

Njerëzit me origjinë shqiptare që jetojnë në Zvicër duan të lënë gjurmë në luftën kundër antisemitizmit dhe mizantropisë. Nëpërmjet këtyre biografive frymëzuese nga vendet shqipfolëse, ne dëshirojmë të përfshijmë histori shprese dhe ndjeshmërie si pjesë e edukimit historiko-politik”, thuhet në njoftimin e organizatorit.

Pas prezantimit të projektit, nga Blerta Lazebeu dhe Ilira Alilaj do të diskutohet për bashkëjetesën e komunitetit hebre dhe shqiptar në Zvicër. Punimin “Sfondi historik i shpëtimit të hebrenjve në Shqipëri” do ta lexojë Bernd Borchardt, ish-ambasador i Gjermanisë në Shqipëri.

Debatin do ta moderojë gazetari i njohur, Enver Robelli, redaktor në gazetën Tages Anzeiger. Në debat marrin pjesë Sonia Rueff-Frenkel, këshilltare kantonale, Përparim Avdili, asamblist i Cyrihut dhe Eva Pruschy, docente për religjion dhe etikë, në Universiteton  e Cyrihut.