Shkurt.ch

Protestojnë në Cyrih, punëtorët e ndërtimtarisë kërkojnë pension në 60 vjeç

Rreth 18 mijë punëtorë ndërtimtarie demonstruan të shtunën në Cyrih për një pensionim në 60 vjeç, më shumë pagë dhe kundër reduktimit të Kontratës së Punës.

Punëtorët e ndërtimit marshuan me boritë e tyre dhe me flamuj përmes qendrës së Cyrihut në Helvetiaplatz. Marshi demonstrues ishte udhëhequr nga një ekskavator, shkruan albinfo.ch.

Në mesin e protestuesve kishte edhe punëtorë shqiptarë.

(KEYSTONE/Siggi Bucher)

Thirrjes së sindikatave “Unia” dhe “Syna” iu kishin përgjigjur mbi 18 mijë punëtorë ndërtimi nga mbarë Zvicra. Këtë nuk e kishin pritur organizatorët.

Nico Lutz nga “Unia”, tha në mitingun përmbyllës në sheshin “Helvetia”, se ishte “demonstrata më e madhe e punëtorëve të ndërtimit që ka parë ndonjëherë në Cyrih”.

Shoqata e ndërtuesve kërkon të rrisë moshën e pensionit në 62 vjet ose të ulë pensionet me 30 për qind në një mesatare prej rreth 3300 franga.

Sidoqoftë, për sindikatat një rritje të moshës së pensionimit do të cenojë “dinjitetin e punëtorëve të ndërtimit”: pensionimi në 60 vjet do të ishte shumë i rëndësishëm për punëtorët e ndërtimit.

“Një rritje është mos respektuese për punëtorët e ndërtimit që kanë punuar gjithmonë më shumë.” Pjesa më e madhe e pjesëmarrësve mbanin një bluzë të kuqe me një numër 60 të shtypur në anën e pasme.

(KEYSTONE/Siggi Bucher)

Sindikatat duan të negociojnë një zgjidhje me shoqatën e ndërtuesve që nga nëntori 2017. Deri tani, megjithatë ndërtuesit kishin refuzuar të negociojnë. Prandaj sindikatat përjashtojnë protesta të mëtejshme.

Sindikata “Unia” ka realizuar një anketë mbi këtë temë gjatë javëve të fundit në kantieret e ndërtimit. Rreth 93 për qind e 20 mijë punëtorëve të ndërtimit të anketuar folën në favor të një greve punëtorësh. Bashkimi “Syna” do të vendosë për një aksion në konferencën e tyre të vjeshtës.

Punëtorët e ndërtimit po kërkojnë gjithashtu një rritje pagash për këtë vit. Pavarësisht nga aktiviteti më i mirë ndërtimor, ndërtuesit kishin mohuar një rritje të pagave të përgjithshme në katër vitet e fundit.