Lajme

Dhuna në familje, pjesë e jetës së përditshme për shumë fëmijë në Zvicër

Një në 20 fëmijë në Zvicër rrihet rregullisht në shtëpi.

Rreth një në katër rregullisht përjeton dhunë psikologjike, sipas një studimi nga Universiteti i Fribourg-ut në emër të Mbrojtjes së Fëmijëve Zvicër.

Studimi se si prindërit në Zvicër ndëshkojnë fëmijët e tyre u krye për herë të tretë në vitin 2019. Rezultatet tregojnë një rënie të lehtë si të dhunës fizike, ashtu edhe të asaj psikologjike, krahasuar me sondazhin e vitit 2017.

Sidoqoftë, me gjithë vlerat e përgjithshme më të ulëta, mbetet një nëngrup i qëndrueshëm i prindërve për të cilët dhuna fizike është pjesë e rritjes së fëmijëve të tyre. Fëmijët më të vegjël janë akoma më shpesh në përfundimin e ndëshkimit fizik sesa fëmijët e moshuar; 4.4% e prindërve pranuan të përdorin rregullisht forcën fizike (nga 5.79% në 2017).

Për më tepër se 23.2% e prindërve raportuan sjellje të rregullt ndaj fëmijëve të tyre që përfshinin aspekte të dhunës psikologjike (nga 25.15%).

Studimi tregon se forca përdoret në çdo situatë kur bëhet fjalë për rritjen e fëmijëve. Sidoqoftë, studimi thotë se ka faktorë rreziku që mund të kenë një efekt të dëmshëm te fëmijët. Për shembull, nëse stabiliteti financiar ose emocional i prindërve bëhet i paekuilibruar.

“Dhuna e rregullt fizike dhe psikologjike në edukimin e një fëmije çon në vuajtje të mëdha dhe lë gjurmë të thella në shëndetin dhe sjelljen e fëmijëve”, tha Yvonne Frei, president i Mbrojtjes së Fëmijëve në Zvicër, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI