Lajme

Dita Botërore e Ujit: Studimi që tregon se ne bëjmë dush 31 orë në vit

Gjatë 25 vjetëve të fundit zakonet tona të dushit kanë ndryshuar – për mirë, tregon një studim i ri.

Sot është Dita Botërore e Ujit – një mundësi për të parë më nga afër zakonet tona të dushit dhe të larjes. Kjo ka ndryshuar në 25 vjetët e fundit, siç tregon një studim i ri i institutit kërkimor GFS Cyrih në emër të Shoqatës Zvicerane për Produkte Sanitare me Efiçiencë të Energjisë (SVES), transmeton albinfo.ch.

Ne kalojmë më pak kohë në dush sot sesa 25 vjet më parë. Ndërsa në vitin 1999 njerëzit bënin dush mesatarisht 6.4 herë në javë, sot është 5.2 herë. Pothuajse 60 për qind e të anketuarve preferojnë ujin në temperaturën e trupit dhe 22 për qind madje bëjnë dush me ujë të nxehtë.

31 orë në vit

Çfarë nuk ka ndryshuar në praktikën tonë të dushit: Ndërsa rritemi, bëjmë dush më rrallë dhe për më pak kohë. Mesatarisht, ne kalojmë 5.5 minuta në dush – nëse shtojmë flokët, janë 7.6 minuta. Kjo do të thotë që ne kalojmë mesatarisht 31 orë në dush çdo vit.

Burrat dhe gratë bëjnë dush për të njëjtën kohë – vetëm kur flokët lahen, grave u duhen pothuajse dy minuta më shumë. Ndërsa burrat bëjnë dush më shpesh dhe shpesh janë të interesuar për pastrim të shpejtë dhe praktik, për shumë gra dushi është një kombinim i pastrimit dhe mirëqenies, sipas studimit.

Përdorimi më i ndërgjegjshëm i ujit

Ajo që ka ndryshuar gjithashtu në 25 vjetët e fundit është ndërgjegjësimi i popullatës për përdorimin me kursim të ujit. Në atë kohë vetëm 49 për qind e të anketuarve kishin dëgjuar për masat e kursimit të ujit, sot kjo shifër është 85 për qind.

“25 vjet më parë, popullsia nuk ishte ende në dijeni se përdorimi i ujit të nxehtë kishte një lidhje të drejtpërdrejtë me konsumin e energjisë”, thotë Thomas Lang, Drejtor Menaxhues i SVES, shkruan SRF.

Në mesin e viteve ’90, popullata e përgjithshme nuk ishte veçanërisht e interesuar për këtë temë. Më pas qeveria federale nisi një program kërkimi në vitin 1996 dhe u krijuan etiketat. Etiketat e energjisë për produktet sanitare kanë ekzistuar prej dhjetë vjetësh.

“Nëse doni të blini një kokë dushi të re sot, mund të shihni nga etiketat e energjisë se cila kokë dushi kursen energji dhe ujë”, thotë Lang.

“Kursimi i ujit në Zvicër ka të bëjë kryesisht me zvogëlimin e konsumit të ujit të nxehtë dhe në këtë mënyrë kursimin e energjisë, rrjedhimisht edhe mbrojtjen e klimës. Sepse në Zvicër, përveç disa javëve të thata në verë, ka ujë të mjaftueshëm. Megjithatë, ka kuptim që të përdoren të gjitha burimet me arsye”, ka thënë Lang.