Tematike

A duhet t`i ndërroni sigurimet shëndetësore?

  Fillimi i vjeshtës gjithashtu do të thotë të mendosh për sigurimin shëndetësor. Shumica e zviceranëve i mbeten besnikë sigurimit aktual

Në fillim të vitit 2017,  684’000 të siguruar në Zvicër ndërruan sigurimin shëndetësor. Kjo është 8.3 për qind e të gjithë atyre që janë në sigurimin bazë. Para në fund të nëntorit, kur anulimi dhe zgjedhja e sigurimit të ri shëndetësor duhej të përfundonte, 14 për qind kishin treguar se kishin ndërruar sigurimin shëndetësor. Por, siç tregojnë statistikat herë pas here, zviceranët përgjithësisht nuk nguten për ta marrë një hap të këtillë.

Në një vend të pasur si Zvicra, nuk shqetësohen edhe shumë kur shpenzimet rriten. Ndërsa premitë rriten me 4.5 për qind, siç ishte rasti në 2017, shifra për shumë vite është një shifër e ulët tre shifrore. Meqë askush nuk i mban mend premitë e pesë viteve më parë, disa janë të vetëdijshëm se sa janë rritur shpenzimet gjatë një periudhe më të gjatë.

Përveç kësaj, në rastin e rritjes afatgjatë të premive, shumë janë të kënaqur me fondin e tyre. Në një studim të Comparis vitin e kaluar, dy të tretat e pjesëmarrësve e thanë këtë.

Dyfishimi i çmimeve?

Mbi të gjitha, në rastin e të moshuarve, gatishmëria për të ndryshuar sigurimin shëndetësor po bie. Kjo ka të bëjë me faktin se me moshën dhe me probabilitetin më të madh të sëmundjes, pasiguria rritet. Sipas Comparis, vetëm 5.2 për qind e të moshuarve 56 deri në 75 vjeç kanë ndërruan sigurimin e tyre. Për 18- 35 vjeç ishte 12.3 për qind. Të siguruarit e rinj përdorin qartë informacionet dhe mundësitë e krahasimit, pasi ato gjenden shpejt në internet.

Arsyeja pse ndërrohen sigurimet shëndetësore është pothuajse gjithmonë kostoja.

Premitë janë në rritje: Ka zëra si ekspertë të sigurimit shëndetësor Felix Schneuwly nga Comparis, të cilat presin një dyfishim të premive deri në vitin 2030, për shkak të popullsisë në rritje, ndryshimit demografik në një shoqëri mesatare më të vjetër.

Premitë e sigurimeve shëndetësor për vitin e ardhshëm duhet të bëhen publike këtë muaj. Vështirë që mos të ketë rritje. Sipas Qendrës Kërkimore Ekonomike KOF të Institutit Federal të Teknologjisë Zvicerane (ETH) Zurich, shpenzimet shëndetësore zvicerane po rriten me 4.1 për qind këtë vit dhe me 3.9 për qind vitin e ardhshëm. Në vitin e ardhshëm, çdo person në Zvicër pritet të shpenzojë më shumë se 10,000 franga zvicerane për shëndetin. Kjo është pjesërisht për shkak të rritjes së shpenzimeve shëndetësore.

Pra, nëse jeni duke menduar për një ndryshim të sigurmit shëndetësor, duhet t’i kushtoni vëmendje:

Sigurimit bazë: Përfitimet elementare të fondeve të sigurimeve shëndetësore janë të njëjta kudo dhe janë një kërkesë për të gjithë shtetasit zviceranë, pavarësisht nga nacionaliteti i tyre. Për sigurimin bazë shëndetësor, fondet e sigurimeve shëndetësore duhet të pranojnë çdo klient. Mbulimi i aksidentit është shpesh i nevojshëm për punonjësit në pension, pasi kjo është marrë më parë nga punëdhënësi.

Modelet: Modeli standard lejon zgjedhjen falas të mjekut. Zakonisht me premitë më të favorshme jepen modele nga shoqata mjekësore ose qendra shëndetësore, ose modelin e ambulantor ose konsultim me telefon. Modeli i mjekut familjar është i përshtatshëm vetëm për pacientët kronikë, sepse ata kërkojnë trajtim nga specialistët.

Koha: Sigurimi bazë duhet të përfundojë deri më 30 nëntor. Sigurimi bazë duhet të ketë deri në 300 franga franshisën gjithashtu mund të anulohet deri më 31 mars dhe deri më 1 korrik. Sigurimi shëndetësor me rrjetin e mjekut (HMO, Organizata për Mirëmbajtjen e Shëndetit), Telmed dhe modeli i mjekut të familjes mund të ndërpritet vetëm në fillim të vitit. Sigurimet plotësuese zakonisht përfundojnë deri më 30 shtator.

/Cash.ch/