Shqipëria

Dy “mbretëreshat” e bregdetit shqiptar

Me të drejtë thuhet se Saranda dhe Vlora janë dy “mbretëreshat” e bregdetit shqiptar. Albinfo.ch prezanton disa nga plazhet në zonën e Sarandës dhe Vlorës

Pa dyshim se Saranda është një nga pikat më të bukura të bregdetit shqiptar. Qyteti i turizmit, por mbi të gjitha i kulturës dhe historisë. Një destinacion ideal për pushimet tuaja gjatë verës, i mbushur me plazhe të virgjëra dhe ushqime deti të shijshme.

Ky qytet i vendosur në bregdetin jonian ka një pafundësi plazhesh të bukura, ku spikat ai më popullori, i quajtur Pasqyrat, që është i kufizuar në skaje nga shkëmbinj të bardhë me shkëlqim. Ky qytet është një vend i shkëlqyeshëm për të filluar eksplorimin e pjesës tjetër të rivierës madhështore shqiptare.

Vetëm pak kilometra nga atje qëndron qyteti antik i Butrintit, një nga më të mirët të ruajtur në Ballkan dhe një nga vendet e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

Butrinti 

Po ashtu, ishujt fqinjë të Ksamilit janë një destinacion zgjedhjeje në shumë udhëtime ndërkombëtare, ndërsa parajsa tropikale e Shqipërisë, Syri i Kaltër, është aty afër dhe një pike tjetër që gjithsesi duhet vizituar, shijuar dhe kënaqur me bukuritë e saj.

Ajo çka të bën përshtypje sapo mbërrin në Sarandë është mundësia e të zgjedhurit mes disa plazheve spektakulare që plotësojnë njëra-tjetrën.

Ksamili

Fillimisht, duhet thënë se përgjatë gjithë qytetit ka plot plazhe publike që ia vlen të provohen, si dhe plazhe private të hoteleve anës detit.

Plazhet e kristalta më të bukura të Rivierës Shqiptare janë Plazhi i Manastirit, Plazhi i Pasqyrave, Plazhi i Pulëbardhës, Ksamil, Ishujt binjakë te Ksamili, Plazhi i Centralit, Plazhi i Krorezës dhe Plazhi i Shpellës Lukovë.

Vlora

Vlora është një qytet bregdetar në jugperëndim të Shqipërisë dhe konsiderohet si një nga qytetet më të bukura të Shqipërisë.

Bregdeti i Vlorës jo vetëm se është destinacioni turistik i rëndësishëm për verën, por ky vend njihet edhe si nga plazhet e virgjëra spektakulare dhe me detin blu, ku bashkohet Adriatiku me Jonin.

Përveç plazheve me rërë, gjireve të izoluara, ujit kristalor, shkëmbinjtë dhe deti që ngjan me Karaibet, Vlora ofron edhe një paketë të plotë turistike nga turizmi historik.

Qendra historike e Vlorës është një diamant në zemër të qytetit që zbulon historinë shqiptare, ku është shpallur Deklarata e Pavarësisë shqiptare më 28 nëntor 1912.

Vlora 

Eksploroni plazhet e virgjëra apo shpellat mbresëlënëse që gjenden në rrethin e Vlorës dhe shijoni maksimalisht këto vendet.

Plazhet më të bukura të Vlorës janë: Plazhi i Filikurit (Himarë), Kanioni dhe plazhi i Gjipesë, Shpella e Piratëve, Gadishulli i Karaburunit, Gjiri i Gramës, Gjiri i Shën Andreut, Shpella e Haxhi Aliut, Shpella Dafina, Gjiri i Brisanit, plazhi i Livadhit dhe plazhi i Potamit.