Lajme

Galeritë dhe muzetë e artit zviceran, ndër më të mirat në botë

Galeritë dhe muzetë më të mirë zviceranë të artit

Galeritë e artit dhe muzetë zviceranë janë nga më të mirët në botë – njihuni me ta me listën e hiteve kulturore të Time Out, transmeton albinfo.ch.

Pavarësisht nëse ju pëlqen arti juaj antik apo modern, klasik apo bashkëkohor, i aplikuar ose i jashtëm, ekziston një koleksion galerish arti dhe muze zvicerane të klasit botëror.

Nga muzetë Paul Klee dhe Vitra Design te ngjarjet prestigjioze si Art Basel, skena zvicerane e artit është e gjallë.

Me të dy një kulturë mbledhëse që shtrihet prapa shekujve dhe panairin më të rëndësishëm vjetor bashkëkohor të planetit, qyteti i Bazelit ka qenë tradicionalisht fama e madhe e skenës zvicerane e veshur me Chanel, duke rrëmbyer Warhols dhe Bacons për apartamentin e saj në anën e Rhine.

Por Zürich i kësaj bote ka shënuar një hap të ri të guximshëm në dekadën e fundit, me rigjenerimin e patëmetë të ish-zonës industriale të qytetit duke shërbyer një grumbull kubesh të bardhë të ftohtë, ku arti bashkëkohor i përparuar nga çdo skaj i tokës po e bën veten në shtëpi.

Po ashtu maniaktë të artit në Gjenevë dhe Bern janë ndër më detaistët për këtë fushë. Pallatet e tyre të nderuara të pikturës dhe arteve plastike kanë fituar prej kohësh reputacionin e tyre global, dhe secili qytet ka gjithashtu kulturat e veta të lulëzuara të tempujve bashkëkohorë, si qytetarë ashtu edhe indi. Dhe oreksi kombëtar i artit vazhdon të rritet.

Ndërsa Renzo Piano nuk është thirrur akoma për ta kthyer Fondacionin spektakolar Beyeler që ai ndërtoi në Basel dhe Zentrum Paul Klee të Bernës në një hat-trick megamuseum, institucionet kryesore po shtojnë zgjerime të reja dhe marrin ndërtesa më të mëdha, ndërsa hapësirat e artit po marrin frymë jetë jetësore e re në ndërtesat industriale urbane.

Por ata që duhet shquar janë:  Muzeu i Dizajnit Vitra, Zentrum Paul Klee, Kunstmuseum, Muzeu Elysée, Kunsthalle, Mamco, Fondacioni Beyeler, Muzeu i Artit dhe Historisë. /Albinfo.ch