Lajme

Kantoni i Bernës dëshiron të mbrojë më mirë popullsinë nga nxehtësia

Për shkak se ka gjithnjë e më shumë ditë të nxehta, kantoni i Bernës ka zhvilluar një plan veprimi. Ai synon mbrojtjen e popullatës nga rreziqet shëndetësore gjatë ditëve të nxehta, njoftoi të hënën Drejtoria e Shëndetësisë.

Sipas njoftimit, numri i ditëve të nxehta është shtatëfishuar në 40 vjetët e fundit. Të moshuarit, foshnjat, gratë shtatzëna dhe ata me sëmundje kronike janë veçanërisht të prekur.

Plani i veprimit për ngrohje përfshin një fushatë informuese për të ndërgjegjësuar popullatën për rreziqet, transmeton albinfo.ch. Gjithashtu u kujton njerëzve tri rregullat e arta për ditët e nxehta: shmangni sforcimet fizike, qëndroni larg vapës, pini shumë lëngje dhe hani lehtë.

Në plan renditen edhe masa konkrete për përballimin sa më të mirë të valëve të të nxehtit. Këto përfshijnë një sistem paralajmërimi të hershëm dhe paralajmërime të përshtatshme për ngrohjen, të cilat duhet të komunikohen në kohën e duhur, shkruan Blick.

Plani përmban gjithashtu informacione për vendet e freskëta, të ashtuquajturat “pika ftohëse”. Këtu përfshihen bibliotekat, bashkitë, kishat, muzetë, qendrat tregtare dhe, natyrisht, pishinat e hapura dhe zonat lokale rekreative.