Lajme

Katër lloje të huajsh që mund të takoni në Zvicër

Aktualisht në Zvicër jetojnë rreth 2.24 milionë të huaj, që përbëjnë afërsisht 26 për qind të popullsisë. Ja një vështrim në disa nga njerëzit që ka të ngjarë të takoni.

Cilido lloj i huaji të jeni, duhet ta pranoni se Zvicra ka hijeshitë e saj, transmeton Albinfo.ch.

Sigurisht, një numër i mirë i të ardhurve nga jashtë – veçanërisht ata që jetojnë këtu për një kohë të gjatë – janë integruar mirë dhe ndoshta edhe janë natyralizuar (në këtë rast ata janë, të paktën nga pikëpamja statistikore, zviceranë, sesa të huaj).

Por midis të ardhurve të rinj, ka disa lloje që mund t’i njihni.

Lloji 1: Ankuesit

Ky është një person që ka shumë të ngjarë të zhvendoset në Zvicër për shkak të rrethanave të jashtme, jo sepse ushqeu një dashuri për të gjitha gjërat zvicerane.

Për shembull, emigrantët që dërgohen për të punuar në Zvicër nga kompanitë e tyre ose ata të martuar me një shtetas zviceran dhe që lëvizin këtu për të qenë me bashkëshortët e tyre.

Si do ta njihnit një person të tillë?

Ata do të krahasojnë pa ndryshim jetën në Zvicër me jetën në vendet e tyre të origjinës, duke theksuar atë që është shumë më keq këtu dhe shumë më mirë në atdhe.

Ata ka të ngjarë të ankohen për koston e jetesës (një objektiv mjaft i lehtë), detyrimin për të marrë sigurimin shëndetësor, dyqanet që mbyllen herët, qeset e mbeturinave të paguara, pamundësia për të kositur lëndinë të dielën, furrat e vogla në shtëpitë zvicerane, pamundësia për të bëni miq në Zvicër (gjë që nuk është për t’u habitur, duke pasur parasysh qëndrimin e tyre negativ), dhe një mori shqetësimesh të tjera.

Sigurisht, gjithçka në vendin e tyre është shumë më e lirë dhe më e mirë, dhe ata mezi presin të largohen nga Zvicra dhe të kthehen.

Lloji 2: Ata duan gjithçka

Ky grup është pikërisht e kundërta e ankuesve: ata mbajnë syzet proverbiale rozë dhe janë pozitivë dhe të gëzuar për gjithçka.

Ndoshta këta njerëz kanë ëndërruar gjithmonë të jetojnë në Zvicër dhe janë kaq të lumtur që janë këtu, ata neglizhojnë të jenë më objektivë për të gjitha të mirat dhe të këqijat.

Mbyllja e hershme e dyqaneve nuk i shqetëson ata sepse e shohin atë si një mënyrë për të siguruar një ekuilibër të mirë mes punës dhe jetës. Mandati i sigurimit shëndetësor u jep të gjithë banorëve akses të barabartë në kujdesin e shkëlqyer mjekësor. Të dielat pa zhurmë i lejojnë njerëzit të kenë një ditë për të pushuar dhe relaksuar. Qeset e mbeturinave të taksave janë të mira për mjedisin. Dhe sobat në kuzhinat zvicerane kanë madhësinë e duhur – në fund të fundit, ju bëni vetëm një gjeldeti për Ditën e Falënderimeve një herë në vit.

Ata madje kanë një shpjegim për koston e lartë të jetesës: pagat e larta dhe fuqia blerëse që ofrojnë kompensojnë çmimet e larta.

Lloji 3: Ata nuk flasin gjuhën(t)

Ju mund të mendoni se kjo është një tipar tipik i grupit 1, dhe mund të jetë, por fajtorë për këtë janë edhe të huajt e tjerë.

Nuk synojmë të drejtojmë gishtin akuzues ndaj ndonjë grupi gjuhësor, por analiza vëzhguese tregon se shumica e këtyre njerëzve janë anglishtfolës.

Ndoshta për shkak se ata besojnë se anglishtja është një nga gjuhët zyrtare të Zvicrës (nuk është) ose se duhet të jetë (nuk do të jetë), shumë as nuk bëjnë përpjekje për të mësuar gjermanisht, frëngjisht ose italisht, thjesht duke pritur të gjithë. të kuptojë dhe të përgjigjet në anglisht.

Ata mund të jetojnë në Zvicër për shumë vite dhe të mos flasin kurrë rrjedhshëm (apo edhe gjysmë të rrjedhshëm) në gjuhën e rajonit të tyre.

Lloji 4: Të moderuarit

Ky grup i të huajve, ndoshta më i madhi ndër të katër, përbëhet nga njerëz që kanë një pamje më të matur dhe të ekuilibruar për Zvicrën.

Ata i njohin të metat dhe përfitimet që ofron vendi, duke vlerësuar pozitiven – cilësinë e jetës, natyrën e bukur, transportin publik të mirë, ligje të forta të punësimit pro punëtorëve, për të përmendur vetëm disa përfitime – dhe përballen me aspektet negative, si p.sh. kostoja e lartë e jetesës dhe çdo gjë tjetër që nuk u pëlqen në Zvicër.

Ata përpiqen të mësojnë gjuhën dhe t’i përshtaten asaj, dhe të përfitojnë më të mirën nga jeta në këtë vend – pavarësisht çokollatës dhe djathit.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI